Građanski protesti, pregovori sa EU, izbori, krizni porez...

Događaji koji su obilježili 2012. godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2012. 10:45h

21. januar - MANS, Unija slobodnih sindikata i Studentska unija pokrenuli prvi građanski protest protiv politike Vlade Igora Lukšića. Prema procjenama organizatora na ulicama Glavnog grada bilo je oko 10 hiljada nezadovoljnih građana. Periodični protesti trajali su do početka juna.

2. februar - Dotadašnji ministar odbrane Boro Vučinić izabran za šefa ANB-a, nakon prošlogodišnje afere Listing zbog koje su smijenjeni direktor Uprave policije Veselin Veljović i šef ANB-a Vladan Joković.

3. april - Dojče banka objavila da će aktivirati garancije od 23,4 miliona eura kojim je Vlada garantovala kredit KAP-u koji su platili crnogorski građani.

8. april - Održani lokalni izbori u Herceg Novom i Tivtu. U Herceg Novom je vlast zadržala koalicija SNP - Nova - PzP i Srpska koalicija, dok je u Tivtu postizbornu koaliciju formirale DPS i SDP, a HGI je postala opozicija.

26. maj - Održan osnivački Kongres Pozitivne Crne Gore. Za predsjednika Pozitivne izabran Darko Pajović.

29. jun - Crna Gora otvorila pregovore sa EU na međuvladinoj konferenciji.

7. jul - Vlada uvela takse od po euro na telefonske kartice, električna brojila i kablovsku televiziju.

10. jul - Skupština konstatovala iznenadnu ostavku ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Milana Roćena na tu funkciju. Roćen kasnije imenovan za Đukanovićevog savjetnika.

24. jul - Bivši jugoslovenski ambasador i profesor u Rimu Miodrag Lekić se vratio na političku scenu i zvanično postao lider Demokratskog fronta koji je okupio Novu, PzP, dio SNP i nekoliko manjih vanparlamentarnih subjekata.

27. jul - Božidar Vuksanović imenovan za v.d. šefa Uprave policije nakon što je prije toga Upravni sud prethodno dva put poništio odluke Vlade o njegovom imenovanju na tu funkciju.

16. septembar - Glavni odbor SNP isključio iz partije Predraga Bulatovića i Milana Kneževića koji su se priključili DF, čime je stavljena tačka na višemjesečni tinjajući sukob sa liderom SNP Srđanom Milićem

14. oktobar - Održani parlamentarni izbori na kojima je pobijedila koalicija DPS-SDP-LP, ali poslije 11 godina prvi put ostala bez apsolutne vlasti. Podršku DPS i SDP obezbijedile BS, HGI i dvije albanske partije. Najstarij albanska stranka DUA izgubila parlamentarni status. Na istovremen održanim lokalnim izborima opozicija osvojila većinu u u Nikšiću, dok je koalicija DPS i SDP zadržala vlast u Kotoru i Budvi.

29. novembar - Nakon iscrpljujućih pregovora između DF Pozitivne i SNP opozicija dogovorila formiranje vlasti u Nikšiću, al odbornik Pozitivne Drago Đurović prešao na stranu DPS zbog čega s krajem decembra raspisani izbori. Tužilaštvo prethodn pokrenulo istragu zbog optužbi o političkoj korupciji.

4. decembar - Milo Đukanović po sedmi put izabran za premijera.

18. decembar - Crna Gora je otvorila i privremeno zatvorila 25. poglavlje (Nauka i istraživanje).

19. decembar - Gradonačelnik Miomir Mugoša je nakon 13 godin najavio odlazak u proljeće 2013.

29. decembar - Vladajuća koalicija usvojila Budžet za 2013. od 1,26 milijardi. Poslodavci ili zaposleni će plaćati dodatni porez od tri odsto n bruto zarade iznad 400 eura.

Galerija

Bonus video: