Bogdanović: Iza Cetinja je uspješna godina, 2013. će biti još bolja

Ako sve bude išlo po planu, sa izgradnjom žičare Kotor–Lovćen–Cetinje bi se moglo početi u junu ili julu, najavio je gradonačelnik Cetinja
9 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 14:50h

Lokalna vlast na Cetinju u narednoj godini planira da otvori najmanje 200 radnih mjesta u prvoj polovini 2013. godine, a istovremeno će biti započeti ili završeni infarstrukturni projekti, čija vrijednost iznosi blizu 30 miliona, kazao je između ostalog gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

On je rekao da je iza Cetinja uspješna godina, te da se nada da će naredna biti još bolja.

"Ta konstatacija stoji uprkos uticaju finansijske krize, što se odrazilo i na naš rad ali nije predstavljalo barijeru koja bi ozbiljnije uticala na naše aktivnosti. Stoga, danas mogu reći da smo obavili dosta posla na planu razvojnih i infrastrukturnih projekata, da smo imali stabilno finansijsko poslovanje i da smo bitno unaprijedili koncept gradske uprave kao servisa građana", kazao je on.

Sa radnog doručka sa novinarima

Govoreći o aktivnostima iz godine na izmaku, Bogdanović je podsjetio na projekte poput početka gradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, "Beautiful Cetinje", rekonstrukcije raskršća na ulazu u grad, gradnje dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju, rekonstrukciju zgrade Ruske amabasade.

"Sve što smo u istorijskom jezgru počeli prošle godine, radovima na Dvorskom trgu i oko Biljarde, ove smo godine sprovodili još intenzivnije. Instalirana je nova javna rasvjeta, rekonstruisan dio fasada, uređena je i asfaltirana preostala makadamska saobraćajnica u tom dijelu grada, a u drugom dijelu godine počeli smo i radove na sanaciji Njegoševe ulice", kazao je Bogdanović.

On očekuje da će svi zaopčeti projekti, osim izgradnje Univerzitetskog kompleksa, biti gotovi u prvoj polovini naredne godine.

Tokom ljeta izgradnja žičare

U predstojećih 12 mjeseci, Bogdanović je najavio i početak novih projekata - od rekonstrukcije gradske tržnice, Trga umjetnika sa podzemnom etažom i nastavka rekonstrukcije vodovodne mreže, preko radova na staroj bolnici "Danilo prvi" i bivšem ruskom poslanstvu, sve do gradnje trga i pijace na Njegušima, ali i konkretnih koraka u gradnji žičare Kotor–Lovćen–Cetinje.

U novoj godini gradonačelnik Cetinja čekuje da se konačno krene sa izgradnjom autobuske stanice, u planu je izgradnja tri hotela...

Za većinu projekata, prema njegovim riječima, obezbijeđeno je 15 miliona eura mimo budžeta, od međunarodnih i državnih instutucija.

U novoj godini gradonačelnik Cetinja čekuje da se konačno krene sa izgradnjom autobuske stanice, u planu je izgradnja tri hotela, među kojima i nove Lokande, te valorizacija Lipske pećine, koja bi postala jedini speleološki objekat na teritoriji Crne Gore otvoren za posjetioce.

U 2012. zaposleno 90 ljudi

U ovoj godini zaposleno je oko 90 ljudi, a očekujemo da u prvoj polovini naredne godine bude otvoreno oko 200 novih radnih mjesta

"Kada sam postao gradonačelnik, naglasio sam da će naš ključni prioritet biti otvaranje novih radnih mjesta i drago mi je što smo danas, dvije godine kasnije, znatno bliži tom cilju. U ovoj godini zaposleno je oko 90 ljudi, a očekujemo da u prvoj polovini naredne godine bude otvoreno oko 200 novih radnih mjesta", kazao je Bogdanović.

On kaže da je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za grad poseban izazov, i da se možda nekom cifra od 200 čini malom, ali da je svako novo radno mjesto za grad poput Cetinja značajno.

Galerija

Bonus video: