Neistina Krivokapića: Crna Gora jes’ građanska, ali nije izuzetak

"Crna Gora nije jedina na Balkanu koja ima građanina kao nosioca suvereniteta, što znači da Krivokapić nije govorio istinu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 11:49h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocijenio je sredinom decembra da je ”temeljna vrijednost crnogorskog Ustava građanska Crna Gora“ i zaključio da je Crna Gora jedinstvena na Balkanu po tome, što je po "Istinomjeru" CDT-a neistina.

“Na Balkanu samo jedna zemlja ima građanina kao nosioca suvereniteta. To je osnovna vrijednost građanske Crne Gore", kazao je Krivokapić na skupu organizovanom na Pravnom fakultetu u Podgorici povodom pet godina od donošenja Ustava Crne Gore,

Kako piše na sajtu "Istinomjera", u Ustavu Crne Gore se kaže da je “Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava, te da je nosilac suverenosti građanin koji ima crnogorsko državljanstvo”. No, Crna Gora nije, po tome, izuzetak na Balkanu.

"Na osnovu navedenog, jasno je da Crna Gora nije jedina na Balkanu koja ima građanina kao nosioca suvereniteta, što znači da predsjednik crnogorskog parlamenta nije govorio istinu kada je to tvrdio", ocijenili su iz CDT-a.

U preambuli Ustava Republike Kosovo se kaže: “Mi, građani Kosova, odlučni u stvaranju slobodnog, demokratskog i dobronamjernog Kosova, koje će biti domovina svih svojih građana;

Založeni za uspostavljanje države slobodnih građana, koja će garantovati slobode, prava i jednakost svih građana pred zakonom…”

U članu 2 Ustava Republike Makedonije se kaže da “suverenitet proizilazi od građana i pripada građanima”.

"Na osnovu navedenog, jasno je da Crna Gora nije jedina na Balkanu koja ima građanina kao nosioca suvereniteta, što znači da predsjednik crnogorskog parlamenta nije govorio istinu kada je to tvrdio", smatraju u CDT-u.

Podaci iz nevidljivog izvora

U autorskom tekstu “Kasno Milo na Kosovo dođe”, predsjednik Pokreta za promjene i poslanik u Skupštini Crne Gore Nebojša Medojević je, pored ostalog, napisao:

“Prljavog novca za orgijanje crnogorskih biznismena više nema. Resursi potrošeni, vrijeme izgubljeno, fabrike uništene, znanje zastarjelo, novac nestao, dugovi ogromni. Suvereni dug Crne Gore je već preko 100% BDP, prema studiji Svjetske banke.”

Ukupni javni (suvereni) dug Crne Gore krajem septembra ove godine, prema podacima koje koristi Centralna banka Crne Gore i koje je dobio Istinomjer, iznosi 1,707 miliona eura. Prema istom izvoru, procijenjeni BDP za 2012. (procjena Ministarstva finansija) iznosi 3,324 miliona eura. Iz ovoga proizilazi da ukupan javni (suvereni) dug Crne Gore čini 51,4 % BDP.

"Medojević se za svoju tvrdnju pozvao na studiju Svjetske banke, ali pritom nije precizirao o kojoj i kakvoj studiji je riječ, kako bi bilo moguće provjeriti njegove navode. Pošto se zvanični podaci koje koristi Centralna banka Crne Gore suštinski razlikuju od onih koje je naveo Medojević, a on sam se nije potrudio da na valjan način citira svoj izvor (studiju Svjetske banke), njegovu tvrdnju ocjenjujemo kao neistinu. Naravno, spremni smo da ovu ocjenu korigujemo, u slučaju predočavanja valjanih dokaza", komentar je "Istinomjera".

Galerija

Bonus video: