Kad je Perić tražio smanjenje plata smijali se, Đukanovića odmah poslušali

Poslanici DPS-SDP pristali da se plate umanje za sedam odsto, a ranije odbili skoro istu inicijativu Pozitivne
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 09:00h

Iako su prije oko mjesec dana sa podsmijehom dočekali najavu poslanika Pozitivne Srđana Perića da će tražiti smanjenje poslaničkih plata, poslanici vladajuće koalicije će sada rado podržati Vladin paket mjera štednje za narednu godinu, koji, između ostalog, podrazumijeva smanjenje njihovih plata za sedam odsto.

Perić je na prvoj sjednici Administrativnog odbora kazao da Pozitivna ima namjeru da se postavi kao stranka koja ne želi da živi na državnim jaslama i da koristi privilegije koje plaćaju poreski obveznici.

On je tada najavio da će inicirati izmjene Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera kako bi se poslanicima smanjile plate za deset odsto.

Najglasniji u pokušaju da umanji značaj predloga Pozitivne bio je predsjednik Administrativnog odbora Radivoje Nikčević koji je kolegama iz Pozitivne objašnjavao procuduru odlučivanja u tom odboru.

Nikčević juče nije bio u parlamentu kako bi odgovorio šta sada misli o smanjenju zarada, ali njegove stranačke i koalicione kolege iz Administrativnog odbora nijesu imali ništa protiv predloga kabineta Mila Đukanovića.

Predmet drugog postupka

„Da, svakako, vidite i sami da je sve teže koncipirati finansijska sredstva za mnogobrojne budžetske korisnike i da sama ekonomska kriza iziskuje od svih nas pomalo solidarnosti. Ja ću sa simpatijama prihvatiti zahtjev Vlade da se poslanicima koriguju primanja u cilju solidarisanja sa svim ostalim subjektima na koje se odnosi taj faktor koji će uticati na bolju štednju“, rekao je Milorad Vuletić (DPS) „Vijestima“.

Na pitanje zašto se tada sa simpatijama nije odnio i prema predlogu kolege iz Pozitivne, Vuletić je rekao:

„To je bio predmet drugog postupka. Oni su podnijeli zahtjev da primaju platu u Skupštini kao profesionalni poslanici, kao ja i svi ostali. Mi primamo platu po zakonu, ne primamo kako je kome volja.

A to da li će se plate povećavati ili smanjivati je predmet drugog postupka. Rekao sam da je to njihovo legitimno pravo, ali da je predmet drugog postupka“.

Rastoder: Nije bilo fomalnog predloga

Prema Vladinom predlogu za smanjenje poslaničkih plata pozitivno se odnio i Rifat Rastoder(SDP), smatrajući da to treba urediti jednako za sve, a ne samo za poslanike.

„Naravno, naravno. Nema tu podrške Vladi, nego su to uslovi i pravila koja treba urediti za sve. Bitno je urediti ih na što je moguće pravedniji način. Ne samo za poslanike. To je najmanji problem, nego za sve građane što se tiče poreske politike“, rekao je Rastoder „Vijestima“.

Govoreći o tome zašto nije podržao namjeru Perić, Rastoder je rekao da tada nije dobio nikakav formalan predlog.

„Nijesam dobio nikakav formalni predlog. Moguće je da je to bila inicijativa u verbalnom smislu, ali formalnu nijsam imao da bih se mogao izjasniti. To mora biti uklopljeno u određena pravila, prema kojima se obračunavaju lični dohoci da bi to imalo snagu akta o kojem se treba izjašnjavati“, rekao je Rastoder.

Poslanici Pozitivne na početku mandata su se odrekli naknade za telefonske račune do stotinu eura, koje od prije nekoliko godina poslanicima plaća Skupština. To znači da će parlament na račun stranke Darka Pajovića uštedjeti 8.400 eura na godišnjem nivou.

Galerija

Bonus video: