Rastoder koštao DPS poslaničkog mjesta u Skupštini Crne Gore

SDP sada ima 8 poslanika, iako je prilikom verifikacije mandata imala 7 od ukupno 39 mandata, koliko je "Evropska Crna Gora" osvojila na parlamentarnim izborima
145 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 20:13h

To što je Rifat Rastoder svoju fotelju potpredsjednika Skupštine Crne Gore ustupio kandidatu Bošnjačke stranke (BS) Sulju Mustafiću, Demokratsku partiju socijalista (DPS) koštalo je jednog poslaničkog mjesta, saznaju "Vijesti" u vladajućoj koaliciji.

Socijaldemokratska partija (SDP) u Skupštini sada ima osam poslanika, iako je prilikom verifikacije mandata prošlog mjeseca imala sedam od ukupno 39 mandata, koliko je koaliciona lista "Evropska Crna Gora" osvojila na parlamentarnim izborima.

Na taj način SDP je probila kvotu od 20 odsto, koliko joj je pripadalo po koalicionom sporazumu o učešću te partije u vlasti i sada ima 20,512 procenata.

Prilikom ranije dvije preraspodjele u vlasti, funkcija potpredsjednika parlamenta je bila problematiča jer je SDP insistirao na toj poziciji

Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da poslanika koji podnese ostavku sa koalicione izborne liste zamijeni kolega iz iste partije prema redosljedu sa liste.

Šef poslaničkog kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore Borislav Banović rekao je “Vijestima” da njegova partija sa DPS-om ima dogovor o učešću od 20 odsto u vlasti, navodeći da su taj odnos imali “svih ovih godina”.

"U prethodnom sazivu imali smo devet mandata. Uvijek smo bili ispod tog procenta. Rekli smo da jednom ispunimo taj dogovor da bude 20 posto i DPS je to prihvatio. Nije to na uštrb bilo koga iz DPS-a, to je odnos koji je po koalicionom sporazumu", rekao je Banović, negirajući da je bilo ikakve trgovine i ustupaka između koalicionih partnera.

On je pojasnio da su u SDP-u smatrali da je “korektno toliko da imamo”.

"Sada smo možda na 20,3 posto, a bilo je ranije oko 18 ili 19 odsto učešća vlasti i napravili smo tu korekciju. Nikakve pozadine posebne nema, samo poštovanje koalicionog dogovora", izričit je bio Banović.

Funkcioneri SDP-a na nedavnom kongresu, Foto: Vesko Belojević

Prilikom ranije dvije preraspodjele u vlasti, funkcija potpredsjednika parlamenta je bila problematiča jer je SDP insistirao na toj poziciji.

Sa poslaničke liste SDP-a u izvršnu vlast otišli su Raško Konjević, koji je preuzeo resor unutrašnjih poslova, Ivan Brajović, koji će u narednom četvorogodišnjem mandatu obavljati funkciju ministra pomorstva i saobraćaja, te Vujica Lazović, koji je nastavio da pokriva resor za informaciono društvo i tehnologije.

U poslaničkim klupama SDP-a sada su, osim Ranka Krivokapića, koji je predsjednik parlamenta, Banović, Rastoder, Izet Bralić, Džavid Šabović, Damir Šehović, Draginja Vuksanović i Mićo Orlandić, koji je ušao prilikom posljednje zamjene u parlamentu.

Zadržavaju i mjesto u Sudskom savjetu

SDP će izgleda zadržati mjesto u Sudskom savjetu koje je, na iznenađenje dijela poslanika iz DPS, dobila pred kraj prošlog saziva parlamenta.

Tada je za člana Sudskog savjeta izabran Raško Konjević umjesto Ljuiđa Škrelje. Dio poslanika DPS-a je protestvovao i optuživao SDP da žele da prigrabe veći dio kolača vlasti nego što im pripada, ali su se našli u čudu kada su od manjeg koalicionog partnera dobili objašnjenje da je to urađeno u dogovoru vrha dcije partije.

Za novog predstavnika vlasti u Sudskom savjetu sada je predložen poslanik Džavid Šabović koji bi trebalo da na tom mjestu zamijeni Konjevića, koji je nakon prelasaka na mjesto ministra unutrašnjih poslova u konfliktu interesa

Galerija

Bonus video: