Sukob SNP i Nove: DIK da utvrdi koja je partija jača

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika mjesto predsjednika DIK-a pripada kandidatu političke partije koja je imala najviše poslaničkih mandata
89 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 11:42h

Administrativni odbor zatražio je od Državne izborne komisije (DIK) mišljenje o tome koja je politička partija druga po snazi u parlamentu, kako bi se na sjutrašnjoj sjednici odredio o tome da li će mjesto sekretara DIK-a pripasti kandidatu Nove Velju Čađenoviću ili SNP-a Milisavu Ćoriću.

Pozivajući se na odredbu prema kojoj kandidata za sekretara Komisije dostavlja druga najjača stranka u parlamentu, u Frontu navode da to pravo pripada Novoj koja među opozicionim strankama ima najviše poslanika.

Kome idu nezavisni?

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika mjesto predsjednika DIK-a pripada kandidatu političke partije koja je imala najviše poslaničkih mandata na posljednjim izborima, dok se za sekretara DIK-a imenuje kandidat stranke koja je bila druga po snazi osvojenih mandata.

Pozivajući se na aneks Koalicionog sporazuma o formiranju DF u tom političkom savezu navode da se na poslaničkoj kvoti Nove osim poslanika stranke Andrije Mandića nalaze i tri nezavisna kandidata - Miodrag Lekić, Jelisava Kalezić i Janko Vučinić. Prema tom tumačenju na listi Nove nalazi se 11 poslanika, što je za dva više od SNP-a.

Aleksandar Damjanović (SNP), međutim, nije prihvatio takvo tumačenje kolega iz DF-a.

"Ne znam da li je neki drugi predlog u proceduri, ali ako jeste to nije u skladu sa zakonom. Mi smo druga po snazi partija na izborima sa devet mandata, dok Nova ima osam", rekao je Damjanović.

Interna pregrupisavanja

Emilo Labudović iz DF-a rekao je da je unutrašnje pravo DF-a da se vrše pregrupisavanja poslanika, jer je mandat isključivo u vlasništvu poslanika.

"Svi možemo sjutra da budemo u nekoj drugoj stranci, ljudi prelaze i u druge tabore. Ovim nijesmo prekrojili izbornu volju građana", rekao je Labudović.

Na to je reagovao Damjanović, koji je saopštio da se Labudović poziva na "interna pregrupisavanja", dok se SNP, kako je istakao, poziva na rezultate na dan izbora.

"Čak i da se računa da je Miodrag Lekić imao člansku Nove, to onda bilo devet devet u odnosu mandata, pa bi presudio broj osvojenih glasova", rekao je on.

Milutin Đukanović (DF) rekao je da Lekić uoči izbora nije imao člansku kartu Nove, a nema je, kako je rekao, ni sada.

Iz DPS-a su, kad je bilo jasno da do dogovora nije moguće doći, predložili da se zatraži mišljenje DIK-a koja je druga po snazi partija.

Odbor je sa glasova za dao podršku kandidatu DPS-SDP da Džavid Šabović bude član Sudskog savjeta, nakon što je Raško Konjević, zbog stupanja na dužnost ministra unutrašnjih poslova, podnio ostavku.

Međutim, o kandidatu SNP-a Nevena Gošovića izjasniće se sjutra.

DF ranije nudio kompromis

Demokratski front (DF) će podržati Nevena Gošovića za člana Sudskog savjeta ukoliko Socijalistička narodna partija (SNP) povuče kandidaturu Milisava Ćorića za sekretara Državne izborne komisije (DIK) i glasa za kandidata Nove srpske demokratije (Nova) Velja Čađenovića, glasila je ponuda Fronta.

Prema saznanjima “Vijesti” takva poruka prenijeta iz Fronta tokom neformalnih razgovora sa predstavnicima ostatka opozicije, ali će konkretniji pregovori biti obavljeni uoči današnje sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore.

O kandidatima opozicije za člana Savjeta i sekretara DIK trebalo bi da pregovaraju potpredsjednik parlamenta Branko Radulović, predsjednici poslaničkih klubova DF Goran Danilović, Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić i SNP Aleksandar Damjanović.

O kandidatima za predsjednika, sekretara i članove DIK, kao i predstavnicima skupštine u Sudskom savjetu trebalo bi da se raspravlja na današnjoj sjednici Administrativnog odbora. Plata sekretara DIK je oko 1.100 eura.

“Pokušaćemo da nađemo rješenje do zadnjeg momenta, jer ne bi bilo dobro da javnosti opet pošaljemo sliku opozicije koja se ne može dogovoriti oko elementarnih stvari. Iako u DF smatraju da im pripadaju mjesta u institucijama koja treba da pokriva opozicija, može se naći kompromis sa onima koji misle da treba da imaju svoje kandidate”, kazao je jedan od visokih funkcionera Fronta.

Nova srpska demokratija (Nova) i SNP ranije su otvorile sukob u opoziciji jer su za sekretara Državne izborne komisije (DIK) predložile dva kandidata - Velja Čađenovića iz Nove i Milisava Ćorića iz SNP. U Frontu su zahtjev obrazložili odredbom prema kojoj kandidata za sekretara Komisije dostavlja druga najjača stranka u parlamentu, podsjećajući da Nova među opozicionim strankama ima najviše poslanika.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika mjesto predsjednika DIK-a pripada kandidatu političke partije koja je imala najviše poslaničkih mandata na posljednjim izborima, dok se za sekretara DIK-a imenuje kandidat stranke koja je bila druga po snazi osvojenih mandata. Demokratski front u parlamentu ima 20 poslanika, SNP devet, dok Pozitivna ima sedam predstavnika.

Pozivajući se na aneks Koalicionog sporazuma o formiranju DF u tom političkom savezu navode da se na poslaničkoj kvoti Nove osim poslanika stranke Andrije Mandića nalaze i tri nezavisna kandidata Miodrag Lekić, Jelisava Kalezić i Janko Vučinić. Prema tom tumačenju na listi Nove nalazi se 11 poslanika, što je za dva više od SNP-a. U SNP-u, međutim, smatraju da im i u novom skupštinskom sazivu pripada mjesto sekretara.

Sagovornik “Vijesti” je podsjetio da bi SNP-u moglo biti ponuđeno da u zamjenu za podršku Čađenoviću zadrži mjesto u Sudskom savjetu.

“Podsjetićemo ih da kao bivša najjača opoziciona partija imaju i Srđu Božovića kao predstavnika u Savjetu Centralne banke i Dragišu Pešića u senatu Državne revizorske institucije. Nerealno je da nakon izbornih rezultata i dalje pokrivaju sve funkcije”, kazao je sagovornik “Vijesti”

Hajdari kao opoziciona manjina

Prilikom kandidovanja članova DIK parlamentarci su već napravili ustupak, predlažu Hajrulaha Hajdarija za predstavnika manjinskih partija.

Hajdari je predložen za člana DIK koje pripada najjačoj opozicionoj manjinskoj stranci, iako je njegova partija Demokratski savez članica vladajuće koalicije.

“Vijestima” je u parlamentu pojašnjeno da je takav ustupak napravljen jer su sve manjiske stranke u vladajućoj koaliciji, dok bi striktno držanje zakona u ovom slučaju značilo da manjine nemaju predstavnika u DIK.

Galerija

Bonus video: