Usvojen budžet Prijestonice, bez kreditnih zaduženja

U SDP-u kažu da su zadovoljni što je ovogodišnji bužet ostvaren u velikom procentu, ali smatraju da budžet za 2013. ne vodi finansijskoj konsolidaciji
116 pregleda 2 komentar(a)
SO Cetinje sjednica, Foto: Danijela Lasica
SO Cetinje sjednica, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 26.12.2012. 18:05h

Lokalni parlament na Cetinju usvojio je većinom glasova bužet za narednu godinu u iznosu od 6.560.000 eura.

Budžet za 2013. po ocjeni odbornika vladajuće koalicije, u potpunosti garantuje finansijsku stabilnost i likvidnost u poslovanju gradske uprave, a ujedno je, kako su kazali, “prvi tokom niza godina kojim nijesu predviđena kreditna zaduženja Prijestonice Cetinje”.

S druge strane, njihov optimizam ne dijele u odborničkom klubu SDP-a, gdje smatraju da predloženi budžet nije realan, ni domaćinski, zbog čega su mu i uskratili podršku.

Sekretar za finansije Zoran Jovićević na samom početku rasprave podsjetio je odbornike da je budžet za 2012. ostvaren u iznosu od 98 odsto, što je “veliki uspjeh iza kojeg stoji veliki rad, trud i zalaganje lokalne uprave”.

Za Srđana Perazića (SDP) planirani budžet nije ni realan, a ni domaćinski i kazao da služba gradonačelnika planira da potroši čak 900.000 eura, što je 15 odsto budžeta

U SDP-u kažu da su zadovoljni što je ovogodišnji bužet ostvaren u velikom procentu, ali smatraju da budžet za 2013. ne vodi finansijskoj konsolidaciji.

Odbornik SDP Ivan Kusovac je lokalnoj vlasti zamjerio što su bužetom planirana "mala izdavanja za sport od 100.000 eura, zbog kompletne situacije u gradu".

Njegov partijski kolega Ivan Gazivoda smatra da budžet nije realan, prije svega jer se ne oslanja na izvorne prihode, već na dotacije države. On je kazao da je za SDP posebno zanimljiva stavka “ostale nadoknade - zaposleni, koja je planirana na 46.790”.

“Ako čujete podatak da je za ovu stavku prošle godine planirano 37.000, a utrošeno 112.000, nameće se sumnja da se radi o nezakonitoj radnji”, rekao je Gazivoda.

U DPS-u smatraju da je budžet za 2013. realan i razvojni. Odbornik te stranke Slobodan Borozan smatra da je, iako manji, budžet kvalitetno osmišljen

“Smatram da dovoljno novca nije planirano za talentovane učenike i studente. Ako kažem da je za njih predviđeno 10.000 eura, a za reprezentacije 80.000, onda ispada da osam puta više trošimo na ručkove i večere”, kazao je Stanić.

Za Srđana Perazića (SDP) planirani budžet nije ni realan, a ni domaćinski i kazao da služba gradonačelnika planira da potroši čak 900.000 eura, što je 15 odsto budžeta.

“Za iste troškove Opština Podgorica izdvaja samo 750 hiljada eura, uz mnogo veći budžet, a predsjednik države troši duplo manje novca za reprezentacije od lokale uprave, što sve dovodi do zaključka o nedomaćinskom postupanju u brojnim segmentima”, rekao je Perazić.

U DPS-u smatraju da je budžet za narednu godinu realan i razvojni. Odbornik te stranke Slobodan Borozan smatra da je, iako manji, budžet kvalitetno osmišljen. I odbornik DPS Vidak Latković smatra da će planirani budžet odgovoriti na sve potrebe, kako zarada, tako i planiranih kapitalnih investicija, a bez novih kreditnih zaduženja.

Za odbornika SNP-a Slobodana Čavora i ovaj budžet, kao i prošlogodišnji, je “socijalni budžet”.

Predstavnici gradske uprave smatraju da je “lokalna vlast u proteklom periodu odradila dobar posao”.

Bogdanović: Gdje su vaši rezultati

Govoreći o transprentnosti javnih finansija, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović pozvao je SDP i bilo koju drugu partiju da preko svojih predstavnika ostvare uvid u rad Sekretarijata za finansije i razvoj preduzetništva i prate njegov rad.

On se osvrnuo i na negativne komentare SDP i podsjetio da su i oni u prethodnom periodu bili na vlasti i da treba da pogledaju kakvi su bili njihovi rezultati tokom tog perioda.

Bogdanović je SDP-u spočitao da je tokom vlasti vodio ključni razvojni reosor, a da nije realizovao nijedan projekat. Bogdanović smatra da je planirani budžet razvojni i da će omogućiti realizaciju brojnih projekta.

Između ostalog, kazao je da je planirano da u idućoj godini bude utrošeno 400.000 eura za kupovinu nepokretnosti, što će pomoći da se počne sa realizacijom projekta autobuske stanice.

Za sport će se imati

Gradonačelnik se osvrnuo na kritike koje su se proteklih dana mogle čuti u vezi sa opstankom najstarijeg FK u Crnoj Gori - “Lovćen”.

"Prijestonica Cetinje samo ove godine cetinjski sport i sportske klubove sa Cetinja pomogla je sa više od 400.000 eura i dodatno obezbijedila više od 100.000 eura raznih sponzorstava, a ne nekim neuporedivo manjim sumama, kako se želi predstaviti. Kada je riječ o FK ’Lovćen’, za koji su sada svi zabrinuti, samo u posljednje dvije godine pomogli smo njihov rad sa više od 210.000”, kazao je Bogdanović.

On je dodao da sada niko ne želi da pomene da je Prijestonica Cetinje preuzela i kreditno zaduženje tog kluba i najavio da će i dalje pomagati cetinjske sportske klubove.

Bonus video: