Odbor za antikorupciju traži pristup tajnim podacima

Odbor za antikorupciju danas je raspravljao o zahtjevu poslanika Demokratskog fronta, da se izmijeni Zakon o tajnosti podataka, kako bi ti podaci bili dostupni članovima tog tijela
63 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 19:14h

Članovima Odbora za antikorupciju mora se omogućiti pristup tajnim podacima, kako bi to tijelo moglo da kvalitetno radi, smatraju opozicioni poslanici, dok su predstavnici vlasti kazali da o tome treba ozbiljno raspravljati i ne donositi ishitrene odluke.

Odbor za antikorupciju danas je raspravljao o zahtjevu poslanika Demokratskog fronta, da se izmijeni Zakon o tajnosti podataka, kako bi ti podaci bili dostupni članovima tog tijela.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović kazao je da su izmjene Zakona predložene, jer se, kako je naveo, neka kontrolna saslušanja ne mogu kvalitetno obaviti, ukoliko članovi Odbora nemaju pristup tajnim podacima.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

„Smatramo da članovi Odbora za antikorupciju moraju da imaju pristup tajnim podacima, u dijelu koji se odnosi na nadležnosti tog tijela“, rekao je on.

Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da odluku o tom pitanju ne treba donositi ishitreno, navodeći da je potrebno da se racionalno sagleda situacija.

„To je potrebno jer su i neke druge institucije, poput Državne revizorske, zainteresovane da im se omogući pristup tajnim podacima. DPS takvim stavom ne želi da opstruira rad Odbora, već samo da kažemo da bi bilo neozbiljno da o tome glasamo sada“, rekao je on.

Član Odbora iz Pozitivne Crne Gore Zoran Miljanić rekao je da ta partija podržava predlog kolega iz Fronta.

On je dodao da je neophodno usvojiti izmjene Zakona, kako bi Odbor mogao nesmetano da radi.

„Najgore bi bilo da rad Odbora bude blokiran, jer pola njegovih članova, koji su u Odboru za bezbjednost, imaju pristup tajnim podacima“, kazao je Miljanić.

Koča Pavlović iz Fronta je kazao da su predložene izmjene male, i da ne vidi razlog zbog čega se ne bi bile odmah usvojene.

„Rezervu DPS-a prema ovom predlogu doživljavam kao opravdanu i legitimnu, a izmjene je neophodnu usvojiti odmah kako bi se prvo kontrolno saslušanje obavilo kvalitetno“, rekao je on.

Obrad Stanišić iz DPS-a kazao je da stav te partije nije da izmjene ne treba usvojiti, već je, kako je pojasnio, za taj ozbiljan posao Skupštini ostalo malo vremena.

„Ne slažem se sa ocjenom da su hendikepirani članovi Odbora koji nemaju pristup tajnim podacima, jer, kao što smo i do sada radili, možemo organizovati zatvorene sjednice, na kojim nam nije zabranjeno da saznamo tajne podatke koji nas zanimaju“, rekao je on.

Odbor, na današnjoj sjednici, nije izabrao potpredsjednika tog tijela iako je to bilo predviđeno dvnevnim redom

Član Odbora Mevludin Nuhodžić je rekao da bi prije izjašnjavanja o izmjenama Zakona, poslanici trebalo da dobiji mišljenje od Direkcije za zaštitu tajnih podataka.

„Neozbiljno je da svakog mjeseca mijenjamo taj Zakon. Prije toga bi bilo dobro da imamo mišljenje Direkcije“, rekao je on.

Mićo Orlandić iz Socijaldemokratkse partije smatra da pitanje izmjena Zakona o tajnosti podataka treba temeljnije sagledati.

„Treba vidjeti da li treba povećavati broj poslanika koji imaju pristup tajnim podacima“, kazao je on.

Bulatović je kazao da će predložiti da se predlog poslanika Fronta uvrsti na dnevni red Skupštine po hitnom postupku, i da o tom pitanju nije potrebna posebna rasprava već samo glasanje.

Odbor, na današnjoj sjednici, nije izabrao potpredsjednika tog tijela iako je to bilo predviđeno dvnevnim redom.

Simović je pojasnio da vladajuća koalicija ima kandidata za tu funkciju, ali da čekaju da opozicija u drugim radnim tijelima predloži i svoje predstavnike.

„Sačekaćemo da bi se na taj način zaokružio izbor potpredsjednika svih Odbora“, rekao je on.

Galerija

Bonus video: