Odbornici DPS i SDP napustili sjednicu jer kamermani "hoće da ih ismiju"

Odbornici DPS i SDP napustili zasjedanje lokalnog parlamenta nezadovoljni prenosom TV “Pljevlja”
8 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.12.2012. 13:40h

Odbornici DPS-a juče su napustili skupštinske klupe nakon što je jedan od odbornika uputio zamjerku na rad kamermana RTV Pljevlja, angažovanih na direktnom prenosu skupštinskih zasjedanja. Nedugo nakon svojih koalicionih partnera i odbornici SDP-a u znak solidarnosti napustili su salu.

Odornici DPS-a ustvrdili su juče prije početka nastavka prekjuče prekinute sjednice, da kamermani RTV Pljevlja, često tokom prenosa snimaju neke od odbornika najčešće iz DPS-a i SDP, i drže u kadru više minuta, pokušavajući da ismiju neki njihov gest ili reakciju.

Nakon toga za skupštinsku govornicu izašao je odbornik Nove Novica Stanić, koji je rekao da su odbornici na početku upozoreni da se sjednica direktno prenosi i da svaki odbornik mora da vodi računa o svom ponašanju, te da kamermani i režija imaju pravo da snimaju sve ono što smatraju da je zanimljivo.

Nakon toga odbornici DPS-a i SDP-a izašli su iz sale, pa je početak sjednice predsjednik Skupštine morao da odloži za nekoliko sati, jer u tom trenutku u sali nije bilo kvoruma.

U saopštenju za medije nakon sjednice šefovi odorničkih klubova DPS-a i SDP-a Ljubiša Ćurčić i Šećer Bajrović saopštili su da su sjednicu napustili, jer je „predsjednik SO Božidar Bajić zloupotrebljavao svoju funkciju u svrhu partijske i privatne bliskosti sa odbornikom Stanićem.

„Ovo nije prvi put da se predsjednik SO tako ponaša, pa predlažemo gospodinu Bajiću da svoju funkciju predsjednika prepusti partijskom kolegi Novici Staniću ili da počne obavljati svoju funkciju u skladu sa Statutom i Poslovnikom Skupštine“, navodi se u saopštenju.

Nakon duže pauze, u skupštinsku klupu vratilo se 18 odbornika skupštinske većine, koji su usvojili tačke koje su bile na dnevnom redu. Predlagač je povukao izvještaj o stanju životne sredine u opštini u periodu od 2008. do 2012. i, kako je najavljeno, zakazaće se posebna sjednica, na kojoj će se raspravljati samo o tom dokumentu.

Skupština je sa 10 glasova za i sedam uzdržanih donijela odluku da se besplatno dodijeli plac u okviru DUP-a Dolovi IV Muniri Duraković, koja je nedavno zajedno sa sinom iseljena iz stana u centru grada u kojem je bespravno boravila više od 20 godina.

Odbornica SNP-a Gorica Knežević-Jelovac kazala je da bi bolje bilo da je Opština odredila plac na kojem bi se gradila zgrada za socijalne slučajeve, jer u Pljevljima dosta ljudi ima egzistencijalnih i stambenih problema.

Odbornici su usvojili i informacije o stanju u oblasti sporta, kulture i preduzetim aktivnostima na suzbijanju narkomanije i drugih bolesti zavisnosti.

Knežević: Nijesmo tu da skrivamo stvarnost

Direktor RTV Pljevlja Milan Knežević kazao je da su „odbornici DPS-a i SDP-a svojom reakcijom na sjednici SO uperenom protiv TV Pljevlja iskazali jasnu namjeru da se bave uređivanjem medija.

“Posebno je ružno što su to uradili na sirov i vulgaran način, dok je Ćurčić dozvolio sebi da se na podrugljiv i uvredljiv način lično obraća radnicima Televizije koji su u sali radili na realizaciji prenosa.

TV Pljevlja će i dalje raditi prenose sjednica na način kao do sada i kako se inače radi, a odbornike svih partija, posebno DPS-a i SDP-a, obavještavamo da su sami odgovorni za svoje ponašanje i izgled, te da kamere nisu tu da bi sakrile njihov nemar ili nevaspitanje, baš kao što ne mogu i neće sakriti i uljepšati ni gluposti izgovorene za skupštinskom govornicom.

Profesionalci zaposleni u RTV Pljevlja jedini su u gradu koji se u taj posao koliko-toliko razumiju, te ih ne mogu podučavati oni koji o tom poslu ne znaju ništa, a uz to nemaju ni dobre namjere“, rekao je Knežević.

Bonus video: