Mjesto sekretara DIK povod za novu svađu: Nova i SNP započeli sukob

Na mjesto u DIK-u koje pripada opoziciji, Nova je kao najjača partija u DF predložila Velja Čađenovića za sekretara DIK, dok u SNP-u smatraju da to mjesto pripada Milisavu Ćoriću
73 pregleda 0 komentar(a)
Veljo Čađenović, Milisav Ćorić, Foto: Vesko Belojević
Veljo Čađenović, Milisav Ćorić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.12.2012. 20:26h

Nova srpska demokratija (Nova) i Socijalistička narodna partija (SNP) otvorile su novi sukob u opoziciji zbog neslaganja oko kandata za sekretara Državne izborne komisije (DIK).

Na mjesto u DIK-u koje pripada opoziciji, Nova je kao najjača partija u Demokratskom frontu predložila Velja Čađenovića za sekretara Državne izborne komisije (DIK), dok u SNP-u smatraju da to mjesto pripada Milisavu Ćoriću.

Funkciju predsjednika DIK bi, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, i u narednom mandatu trebalo da pokriva Ivan Kalezić.

Uoči sjutrašnje sjednice Administrativnog odbora koji treba da razmatra odluku o imenovanju predsjednika, sekretara i devet članova DIK, iz Fronta je predloženo da to mjesto pokriva predstavnik Nove.

Pozivajući se na odredbu prema kojoj kandidata za sekretara Komisije dostavlja druga najjača stranka u parlamentu, u Frontu navode da to pravo pripada Novoj koja među opozicionim strankama ima najviše poslanika.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika mjesto predsjednika DIK-a pripada kandidatu političke partije koja je imala najviše poslaničkih mandata na posljednjim izborima, dok se za sekretara DIK-a imenuje kandidat stranke koja je bila druga po snazi osvojenih mandata.

Demokratski front u parlamentu ima 20 poslanika, SNP devet, dok Pozitivna ima sedam predstavnika.

Pozivajući se na aneks Koalicionog sporazuma o formiranju DF u tom političkom savezu navode da se na poslaničkoj kvoti Nove osim poslanika stranke Andrije Mandića nalaze i tri nezavisna kandidata - Miodrag Lekić, Jelisava Kalezić i Janko Vučinić. Prema tom tumačenju na listi Nove nalazi se 11 poslanika, što je za dva više od SNP-a.

U SNP-u, međutim, smatraju da im i u novom skupštinskom sazivu pripada mjesto sekretara DIK-a, koje je Ćorić pokrivao i do sada kao predstavnik najjače opozicione stranke. SNP je u prošlom sazivu skupštine imao 16 poslanika.

“SNP će poštovati zakon koji kaže da to mjesto pripada opozicionoj partiji koja je na izborima osvojila najviše mandata i to je, naravno, SNP. Ne vjerujemo da će se neko u Skupštini Crne Gore drznuti da ne poštuje legalitet i legitimnost ovakvog rješenja”, ocjenili su iz Medijskog centra stranke Srđana Milića.

Kompromis u izboru sekretara dvije najjače opozicione stranke mogle bi postići kompenzacijom mjesta u DIK za fotelju člana u Sudskom savjetu koju je do sada držao SNP. Tako bi Nova mogla u zamjenu za mjesto u DIK-u glasala da Neven Gošović iz SNP-a i dalje predstavlja opoziciju u Savjetu. O mjestu u Savjetu treba da se dogovore i u vladajućoj koaliciji s obzirom na to da je Raško Konjević (SDP) u konfliktu interesa nakon imenovanja za ministra unutrašnjih poslova.

U ime manjinskih partija za člana DIK-a kandidovan je Hajrulah Hajdari iz Demokratske partije.

Kalač bi i dalje da projektuje

Predsjednik kluba Bošnjačke stranke (BS) Almer Kalač zatražio je od Administrativnog odbora suglasnost za dopunski rad kao projektant u rožajskoj firmi “Acos”, koja se bavi projektovanjem, urbanizmom i izgradnjom.

Zakonom o radu, predviđeno je da zaposleni koji rade puno radno vrijeme mogu zaključiti ugovor o dopunskom radu sa istim ili drugim poslodavcem, osim ako posebnim zakonom nije drukčije uređeno.

Bonus video: