Novi izbori u Nikšiću 3. ili 10. marta

Konsultacijama su prisustvovali odbornici DPS, SDP, LP i nezavisni odbornik Drago Đurović, ali ne i opozicija
159 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 12:30h

Sjednica nikšićkog parlamenta održaće se sjutra u 14 časova, na kojoj će se glasati o skraćivanju mandata i raspisivanju novih izbora.

To je odlučeno na konsultacijama sa predsjednicom SO Sonjom Nikčević.

Konsultacijama su prisustvovali odbornici DPS, SDP, LP i nezavisni odbornik Drago Đurović, ali ne i opozicija.

Pored inicijatora za skraćenje mandata, tu inicijativu je podržao i Đurović.

Novi lokalni izbori trebalo bi da budu održani 3. ili 10. marta.

Đurović odlučuje o svemu

Odbornici koalicije “Evropska Crna Gora” podnijeli su juče inicijativu o skraćenju mandata SO Nikšić, dok su odbornici opozicije nastavili sa bojkotom rada lokalnog parlamenta.

Iako je inicijativu za skraćenje mandata predsjednici SO Sonji Nikčević podnijelo 20 odbornika, da bi bila obezbijeđena natpolovična većina za raspuštanje skupštine potreban je glas nekadašnjeg odbornika Pozitivne Crne Gore Draga Đurovića.

On je ranije kazao da će na današnjim konsultacijama sa Nikčevićevom odlučiti da li će glasati za skraćenje mandata, navodeći kako se nada će sastanku prisustvovati i predstavnici opozicije.

Odbornici Demokratskog fronta, Pozitivne Crne Gore i SNP-a saopštili su sinoć da se neće odazvati na konsultacije koje organizuje Nikčević, "zato što ona ne predstavlja većinsku volju građana Nikšića".

DPS se spašava od istraga

"Skraćenje mandata je dokaz da postoji politička korupcija i predstavlja poništavanje rezultata izbora održanih 14.oktobra samo iz razloga što ti rezultati ne odgovaraju DPS-u i zato što je opozicija pobijedila na istim. Opstrukcija za formiranje nove vlasti u Nikšiću potiče od potrebe DPS-a da prikrije dosadašnje „poslovanje“ svoje nesposobne uprave, kao i u službi spašavanja od krivične odgovornosti najodgovornijih opštinskih funkcionera", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da u slučaju skraćivanja mandata Skupštine, "pribjeći ćemo svim parlamentarnim i van parlamentarnim sredstvima, političke i građanske borbe sa ciljem odbrane demokratije i volje građana".

"Skraćenje mandata je dokaz da postoji politička korupcija i predstavlja poništavanje rezultata izbora održanih 14.oktobra"

Janko Milatović iz Nove srpske demokratije rekao je ranije juče da DF ne prihvata skraćenje mandata nikšićkog parlamenta dok traje istraga oko političke korupcije i neće mirno gledati ono što DPS radi.

“Ukoliko bi se složili sa tim, aminovali bi političku korupciju u Crnoj Gori, a to je ono što se kosi sa našim ljudskim i političkim principima”, kazao je Milatović navodeći da bi opozicija mogla organizovati proteste ispred SO.

Đukanović: Nijesu preuzeli vlast jer su nesposobni

Premijer Milo Đukanović smatra da su izbori jedino rješenje navodeći da opozicija u Nikšiću zahvaljujući svojoj nesposobnosti nije uspjela da se dogovori i formira vlast.

Đukanović je novinarima u Bijelom Polju naglasio da su opozicionari pokušavali da naprave neki politički inžinjering koji će im stvoriti uslove da preuzmu odgovornost.

„U međuvremenu smo, kao pojedinačno najjači politički subjekt u Nikšiću, predložili da idemo u nove izbore, da bismo stvorili uslove da, kroz još jedan izborni proces, građani Nikšića izaberu vlast koja će preuzeti odgovornost za rješavanje teških problema sa kojima se taj grad suočava“, naveo je on.

Đukanović je podsjetio da je DPS na lokalnom nivou dobio gotovo dvije hiljade glasova manje nego na državnom. “Dobili smo rezultat kakav su građani Nikšića smatrali da zaslužujemo”.

Odbornik SDP-a Milorad Jovanović kazao je da bi organizovanje novih izbora bilo najpoštenije riješenje. Upitan da li dijeli mišljenje partijskog kolege Raška Konjevića koji je rekao da misli da je u Nikšiću bilo političke korupcije, Jovanović je kazao: „Ne znam na šta je mislio, da li na ponašanje Pozitivne koja je imala jedne stavove za vrijeme izbora, a te stavove promijenila nakon njih. Mislim da u slučaju Đurovića u Nikšiću nije bilo političke korupcije”.

Predsjednik nikšićkog DPS-a Radivoje Lala Nikčević odbacio je mogućnost da Drago Đurović bude na listi DPS-a, navodeći da njegova stranka ima jak kadrovski potencijal.

Glasovima odbornika DPS-SDP-LP i Đurovića juče su izabrana radna tijela – odbori za izbor i imenovanje, za Statut i propise, kao i za finansije, privredu i razvoj.

Jednoglasno je izglasan i rebalans budžeta za ovu godinu koji je veći za skoro 28,5 odsto i umjesto usvjenih 23,85 miliona sada iznosi nešto preko 30,6 miliona eura.

Usvojena je i odluka o privremenom finansiranju opštine od januara do marta naredne godine koja je morala da se donese po hitnom postupku, akoji je suštinski privremena zamjena za budžet.

Galerija

Bonus video: