Čarapić: Tužilaštvo nema dovoljno novca da ispuni sve obaveze

Čarapić je pojasnila da su troškovi krivičnog postupka veći i da se Tužilaštvo bavi složenijim slučajevima
105 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 16:28h

Novac, koji je za Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) predviđen budžetom za narednu godinu neće mu omogućiti da ispuni sve obaveze, kazala je vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić, navodeći da će najveći problem biti troškovi krivičnog postupka.

Čarapić je danas na sjednici Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu, na kojoj je razmatran Predlog budžeta za narednu godinu, kazala da će Tužilaštvo dobiti oko pet miliona i 800 hiljada eura, a da su zahtijevali skoro dva miliona više.

„Predviđeni budžet nam neće omogućiti da u svemu izvršavamo svoje obaveze, a problem će se pojaviti sigurno kod troškova krivičnog postupka, jer smo dobili 400 hiljada eura manje od traženog“, rekla je ona.

Čarapić je pojasnila da su troškovi krivičnog postupka veći i da se Tužilaštvo bavi složenijim slučajevima.

„Vještačenja u inostranstvu, koje je pojedini slučajevi zahtijevaju su izuzetno skupi“, kazala je ona.

Čarapić je rekla da bi Tužilaštvu bilo potrebno dodatnih 250 hiljada EUR za troškove krivičnog postupka.

Prema njenim riječima, VDT neće imati ni dovoljno novca za gorivo.

„Povećao se broj izlazaka na uviđaje, a Tužilaštvo uglavnom ima teretna vozila koja gutaju gorivo“, rekla je Čarapić, navodeći da bi dodatnih 25 hiljada EUR bilo dovoljno za troškove goriva.

Ona je navela da u Tužilaštvu planiraju da ojačaju i specijalni istražni tim za borbu protiv korupcije, za šta im je potrebno dodatnih 100 hiljada eura.

„Tražili smo 360 a dobili 250 hiljada eura, a taj novac bi iskoristili da u timu zaposlimo nove ljude i da ga kadrovski ojačamo“, kazala je Čarapić

Pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić kazao je da se 90 odsto budžeta Tužilaštva troši na plate zaposlenih.

Snežanu Jonicu iz Socijalističke narodne partije je zanimalo koliko članova ima specijalni tim i koliko je novih potrebno, kako bi optimalno funkcionisao.

Čarapić je rekla da tim čini osam članova.

„Tražili smo 100 hiljada eura kako bi primili nove ljude, i tako bi tim efikasnije funkcionisao“, dodala je ona.

Član Odbora Koča Pavlović kazao je da Evropska unija u izvještajima konstantno navodi da Crna Gora ima problem sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„U takvoj zemlji tužilac ne treba da moli za pare već da mu se da onoliko koliko traži, a na osnovu vaših rezultata i ovo što dobijate je previše“, rekao je on.

On je pitao Čarapić da li je VDT planiralo novac za borbu protiv korupcije u svojim redovima, jer, kako je ocijenio, sigurno da postoje korumpirani tužioci.

Čarapić je kazala da novac za tu svrhu nije planiran i da ne zna da je bilo koji tužilac korumpiran.

„Za pet godina koliko sam na čelu VDT-a nijesam dobila nijednu prijavu i ne znam za korumpirane tužioce“, rekla je ona.

Azru Jasavić iz Pozitivne Crne Gore je zanimalo da li specijalni tim može da se bori protiv korupcije sa tako malo opredijeljenog novca.

Čarapić je kazala da bi u Tužilaštvu voljeli da su dobili više novca, ali da će se truditi da se „uklope“.

Ona je ocijenila da su rezultati specijalnog tima vidljivi.

„Tim je ozbiljne rezultate u istragama u slučajevima Šarić, Kalić i Zavala. Mnoge od tih istraga rezultirale su zaplijenom imovine, a tim je istraživao i slučaj zloupotreba u Crnogorskoj komercijalnoj banci“, rekla je ona.

Odbor je razmatrao i budžet koji je Vlada opredijelila Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

„Nije dobro koliko god da se budžetom dobije, skoro svakom resoru to bude malo. Ispada da uvijek malo novca, a budžet treba da se iskoristi maksimalno“

Pomoćnik ministra Zoran Asanović kazao je da je taj resor zahtijevao oko 100, a dobio je Predlogom budžeta oko 66 miliona eura.

Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista je pitao da li MUP može normalno da funkcioniše sa tim novcem.

„Nije dobro koliko god da se budžetom dobije, skoro svakom resoru to bude malo. Ispada da uvijek malo novca, a budžet treba da se iskoristi maksimalno“, dodao je on.

Asanović je rekao da je razlika u traženom i dobijenom novcu vidljiva zbog razvijanja integrisanog upravljanja granicama.

„Dobili smo manje novca u tom dijelu, ali to se svakako ne odnosi na normalno funkcionisanje MUP-a“, rekao je Asanović.

Jonica je pitala predstavnike MUP-a kada će se policijska vozila opremiti zimskim gumama. Asanović je kazao da tender za nabavku novih guma neće biti završen prije početka januara.

Galerija

Bonus video: