Nije važan laureat nego ko uručuje?

Protokol u pozivnici ne pominje nagrađenog slikara Odalovića, nego premijera Đukanovića
99 pregleda 7 komentar(a)
Branislav Mićunović, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Branislav Mićunović, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2012. 20:04h

Na pozivnici za otvaranje ovogodišnjeg Salona Petar Lubarda, na kojem će biti dodijeljena i istoimena državna nagrada za slikarstvo, nedostaje samo jedan detalj - ime onog koji nagradu prima.

Ministarstvo kulture, odnosno službenici Vlade zaduženi za protokol, u pozivnici nijesu pomenuli ovogodišnjeg laureata, slikara Ratka Odalovića, koji će u srijedu nagradu primiti na Cetinju, u galeriji “Miodrag Đurić Dado”.

Državni protokol, u pozivnici koju su “Vijesti” dobile u elektonskoj formi, ipak nije propustio da obavijesti zvanice kako “nagradu uručuje Milo Đukanović, predsjednik Vlade”.

Nekoliko istoričara umjetnosti rekli su “Vijestima” da je bizarno što na pozivnicama ne stoji ime dobitnika, nego samo onog ko nagradu uručuje.

Ime nagrađenog se znalo sredinom novembra, ali nagrada još nije uručena, jer su u Ministarstvu kulture, kako saznajemo, čekali novi sastav Vlade, odnosno ozvaničenje Đukanovićevog mandata.

Odalović je jedan od najznačajnijih crnogorskih savremenih slikara. Jedan je od 25 ovogodišnjih učesnika Salona Petar Lubarda, u selekciji istoričarke umjetnosti Milice Radulović.

Bonus video: