EU možda ponovo uvede vize za neke zemlje zapadnog Balkana

Alarmantne su informacije o broju molbi za azil od strane građana sa Balkana, kojih je samo u novembru podneseno 8.849
0 komentar(a)
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.12.2012. 07:48h

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da nakon što je u novembru podneseno ukupno 8.849 zahtjeva za azil, od kojih je 1.306 molbi iz Srbije, postoji realna opasnost da će naredne godine ponovno biti uvedene vize za neke zemlje zapadnog Balkana.

Šest zemalja članica EU zatražilo je u oktobru da se, u slučaju zloupotrebe, državama zapadnog Balkana ukine bezvizni režim koji podrazumijeva slobodu putovanja u zemlje Šengen zone.

"U Evropskom parlamentu raspravljamo, zajedno sa vladama zemalja EU, oko mehanizma suspenzije bezviznog režima... Kad taj mehanizam usvojimo, postoji velika mogućnost da će neke zemlje tražiti brzu suspenziju bezviznog režima. Posebno u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti slučaj u Njemačkoj gdje će se u proljeće 2013. godine održati parlamentarni izbori", kazala je Fajon u intervjuu za agenciju Anadolija.

Fajon dodaje da su alarmantne posljednje informacije o broju molbi za azil od strane građana sa Balkana.

"Ja se nadam da će i vlasti, ali i svi građani, učiniti sve što je u njihovoj moći, te da neće kršiti pravila slobode kretanja", ističe ona.

Bonus video: