Mustafić dva mjeseca nakon što je napadnut u Baru ublažio retoriku

"Dva mjeseca je prošlo od završetka izbora, a Mustafić još ne zna kako se DPS odnio prema osumnjičenima za napade na predstavnike BS, navodi se u komentaru Istinomjera
51 pregleda 6 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.12.2012. 13:56h

Projekat Istinomjer je, analizirajući izjave, utvrdio da je poslanik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić bio nedosljedan kada je rekao da očekuje od pravosudnih organa da se pozabave predizbornim napadima na članove Bošnjačke stranke od strane lokalnih predstavnika Demokratske partije socijalista.

"Ne znamo šta je do sada urađeno, ali mislimo da će se DPS, kao odgovorna partija, prema tome adekvatno odnijeti, ukoliko žele pravo partnerstvo i uzajamno povjerenje. Mi smo te slučajeve procesuirali i očekujemo od pravosudnih organa da se, u okviru svojih nadležnosti, pozabave tim incidentima i njihovim vinovnicima", rekao je za portal Analitika, 15. decembar Mustafić.

U komentaru Istinomjera se navodi da je odmah po završetku prijevremenih parlamentarnih izbora, kada je bio poznat izborni rezultat a Bošnjačka stranka došla u poziciji da pregovara za mjesto u vlasti, Mustafić potvrdio ”Vijestima” (Vijesti, 16. oktobar 2012.) da je na dan izbora u Starom Baru grubo izvrijeđan od strane lokalnog aktiviste DPS-a, naočigled svojih roditelja ,"i još najmanje dvadesetak mještana".

Mustafić: Bliži smo DPS-u i SDP-u, ali neki moraju krivično i politički odgovarati>>>

Mustafić traži objašnjenje vrha DPS-a za napad u Starom Baru>>>

Kako je tada objavio taj list, on je kazao i da će ovaj incident sigurno imati posljedice na odnose BS prema DPS-u.

"Mi nijesmo ničim doprinijeli da dođe do toga, sačuvali smo i strpljenje i merhamet (dobrodušan odnos prema drugima). Smatram da neko treba da snosi odgovornost i za ovaj incident i za cjelokupnu kampanju protiv BS u Baru. Ovako, ostaće sigurno sjenka na izborni proces i sigurno će se reflektovati na naše ukupne odnose".

Mustafić je tada za “Vijesti” kazao i ovo: “Oni u Baru, Pljevljima, moraju odgovarati oni u Beranama, politički i krivično. Kad se to završi, onda ćemo razgovarati”, rekao je Mustafić, navodeći da će probleme rješavati principijelno ili neće biti u budućoj vladi”.

"Dva mjeseca je prošlo od završetka izbora, a Mustafić još ne zna kako se DPS odnio prema osumnjičenima za napade na predstavnike BS. Uprkos tome što ne zna, njegova retorika je mnogo blaža sada kada je njegova stranka, nakon postizbornog koalicionog sporazuma, postala dio vlasti na državnom nivou, u kojoj glavnu riječ ima DPS. Zbog toga procjenjujemo da Mustafić nije dosljedan", navodi se u komentaru Istinomjera.

Bonus video: