Crna Gora otvorila i privremeno zatvorila Poglavlje 25

Čak i za ovo "otvaranje i zatvaranje" vodila se mala borba jer su se neke zemlje, konkretno Njemačka, nećkale kako ne bi poslale “prejak signal”
11 komentar(a)
Lukšić, File, Foto: Savo Prelević
Lukšić, File, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2012. 12:46h

Crna Gora je u Briselu privremeno zatvorila pregovaračko poglavlje 25 koje se odnosi na nauku i istraživanje, nakon što je ta oblast razmatrana na Međuvladinoj konferenciji.

Predstavnici Evropske unije (EU) su na tom skupu ocijenili da mjerila za privremeno zatvaranja poglavlja 25 nijesu potrebna, s obzirom na dobar nivo usklađenosti crnogorskih sa evropskim propisima, i ograničenim obimom evropskih pravnih tekovina u toj oblasti.

"EU je na osnovu toga ocijenila da za ovo poglavlje nijesu potrebni dalji pregovori", zaključeno je na Međuvladinoj konferenciji.

EU će se, kako je pojašnjeno, vratiti poglavlju 25 kada bude vrijeme za to.

"Crna Gora je otvorila i privremeno zatvorila Poglavlje 25 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Čestitam", napisao je na svom Twitter nalogu evropski komesar za proširenje Štefan File.

EU je naglasila da će posebnu pažnju posvetiti monitoringu, svih specifičnih pitanja kako bi osnažili crnogorski administrativni kapaciteti za projekte koje finansira Unija.

"Monitoring i napredak u primjeni i implementaciji akija nastaviće se u daljim pregovorima".

Učesnici konferenciji su podsjetili da je Crna Gora počela pregovore u junu, i da je od tada napravljen dobar napredak u skriningu za ključna poglavlja 23. i 24., koja se odnose na pravosuđe, bebzjednost i osnovna ljudska prava.

"Crna Gora je pozvana da usvoji Akcione planove za ta poglavlja, koji sadrže mjerila za njihova otvaranja", ocijenjeno je na Konferenciji.

Na sastanku su učestvovali šefovi crnogorske i kiparske diplomatije Igor Lukšić i Erato Kozaku Markulis, evropski komesar za proširenje Štefan File i ministar nauke Sanja Vlahović.

Sledeća Međuvladina konferencija biće održana u prvoj polovini naredne godine.

Praktično istovremeno otvaranje i zatvaranje moguće je samo u slučaju poglavlja gdje su nadležnosti u najvećoj mjeri u domenu država članica i nijesu pokrivena obavezujućim evropskim zakonima, odnosno, kako se to kaže u briselskom žargonu, imaju "soft aki".

Čak i za ovo "otvaranje i zatvaranje" vodila se mala borba jer su se neke zemlje, konkretno Njemačka, nećkale kako ne bi poslale “prejak signal”.

Njemačke diplomate tokom debate pozivale su se na raspoloženje u kancelariji za spoljne poslove Angele Merkel koja je u svom nedavnom govoru u Bundestagu rekla da će proširenje stati na neko vrijeme zbog unutrašnje krize Unije, ali i potrebe za njenim ekonomskim oporavkom.

Njemačka, ipak, nije čvrsto stajala na tom stanovništvu jer su je ostale članice i EK uspjele odvratiti od ove namjere.

Obećali tri puta veća ulaganja

U procesu pregovora sa EU Crna Gora je najavila, prema dokumentu u koje su “Vijesti” imale uvid, da će do 2016. više od tri puta povećati izdvajanja za nauku i istraživanje.

Crna Gora se obavezala da će uložiti dodatne napore da ojača institucionalne, administrativne i finansijske kapacitete

U slučaju da se Poglavlje 25 na današnjoj međuvladinoj konferenciji privremeno zatvori, EK i članice će pratiti da li Crna Gora ispunjava preuzete obaveze.

Predmet Poglavlja 25 se odnosi na usklađenost naučne politike i legislative u oblasti nauke i istraživanja u Crnoj Gori sa Ugovorom o funkcionisanju EU i usvojenim ciljevima, smjernicama i prioritetima Unije u ovoj oblasti.

EU je provjeravala usklađenost u deset oblasti - od istraživačke politike, nacionalnih istraživačkih programa, podrške inovacijama, do ljudskih resursa i mobilnosti istraživača. Ocjenjivana je usklađenost i potencijali za učešće u Istraživačkom fondu za ugalj i čelik EU, kao i kapaciteti za istraživanja u biotehnologiji i poljoprivredi.

Ekspertima EK je predočeno da je Crna Gora preduzela aktivnosti u cilju poboljšanja i povećanja mobilnosti istraživača

Prema dokumentima koji su razmatrani u Briselu, u oblasti nauke i istraživanja Crna Gora je već uskladila pravni sistem sa Ugovorom o funkcionisanju EU, prihvatila učešće u Okvirnom programu za istraživanje EU – FP7 i "izražava namjeru" da učestvuje u novom okvirnom programu HORIZON 2020.

Kada su u pitanju istraživački projekti, prezentovano je da država finansira projekate po principu javnog konkursa - od zapošljavanje mladih istraživača do nabavke opreme.

Predočeno je i da je Crna Gora donijela strategije koje se, između ostalog, fokusiraju na stimulisanje tehnološkog razvoja i inovacija, podizanje svijesti o njihovom značaju i jačanje finansijske podrške malim i srednjim preduzećima u cilju stimulisanja inovacija i preduzetništva.

Ekspertima EK je predočeno da je Crna Gora preduzela aktivnosti u cilju poboljšanja i povećanja mobilnosti istraživača, kao što je dodatno finansiranje u naučnoistraživačkim projektima kojim se omogućava dolazak istraživača iz inostranstva i uspostavljanje nacionalnog portala Euraxess.

Etički odbori na univerzitetima

Crna Gora je, kako se navodi, izgradila decentralizovan sistem etičke revizije u oblasti nauke, a pokrenuta je i procedura za formiranje etičkih odbora na svim univerzitetima.

Predočeno je i da ugalj predstavlja najznačajniji neobnovljivi izvor energije Crne Gore, dok proizvodnja čelika predstavlja značajan segment privatnog industrijskog sektora.

Crna Gora se obavezala na podizanje svijesti o značaju prava intelektualne svojine, kao i unapređenje obrazovanja o pravima intelektualne svojine, posebno na tehničkim fakultetima.

Naša zemlja je, kako je kazao izvor iz delegacije, do sada napredovala u pogledu povećanja investicija za istraživanja, ali je još uvijek riječ o malim koracima.

Veći napredak i približavanje ciljevima koje je naša zemlja postavila pred sobom, moguće je postići jedino usavršavanjem u onim oblastima u kojima je Crna Gora već razvila određene potencijale.

Bonus video: