Izabrana predsjednica SO Nikšić: Đurović javno glasao za Nikčević

Opozicija je saopštila da više neće učestvovati u radu Skupštine jer smatraju da bi na taj način samo legalizovali političku korupciju
281 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 14:48h

Za predsjednika nikšićke Skupštine izabrana je Sonja Nikčević, kandidat koalicije Za Evropski Nikšić.

Za izbor Nikčević je glasao 21 odbornik, dok je kandidat opozicije Janko Vučinić imao 20 glasova.

Foto: Ivan Petrušić

Bivši član Pozitivne Crne Gore, a sada nezavisni odbornik Drago Đurović javno je glasao pred komisijom i zaokružio Sonju Nikčević.

Foto: Ivan Petrušić

Opozicija je saopštila da više neće učestvovati u radu Skupštine jer smatraju da bi na taj način samo legalizovali političku korupciju.

Nakon što je završeno glasanje došlo je do verbalnog duela između Ilije Čvorovića (DF) i Đoka Krivokapića (DPS). Teži incident spriječili su odbornici.

Foto: Ivan Petrušić

Pozitivna: Ponašanju odbornika Đurovića predstavlja osnov političke korupcije

"Danas smo u Skupštini Opštine Nikšić prisustvovali potvrdi svih ranije izrečenih teza Pozitivne Crne Gore. Drago Đurović je glasanjem za DPS kandidata po ko zna koji put demantovao sebe, ali to je manje bitno od potvrde činjenice da je DPS oteo odbornika sa liste Pozitivne Crne Gore i sada njime upravlja kako želi", saopšteno je iz Pozitivne.

Foto: Ivan Petrušić

"Prekrajanje izborne volje građana Nikšića danas je dobilo kulminaciju u devijantnom ponašanju odbornika Đurovića koje predstavlja osnov političke korupcije. Neistinita je i sramna njegova izjava da će glasati u interesu građana Nikšića, jer je upravo on taj koji je njihove glasove odnio DPS-u. Neka zna da će on biti primjer koji će posebno biti naglašen u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, i da će on pored toga što je nanio štetu svim građanima Nikšića, sada nanositi štetu i svim građanima Crne Gore", saopšteno je Pozitivne.

Dodaje se da ta partija još jednom poziva DPS da joj vrati mandat da bi volja građana bila ispoštovana, jer su oni jasno iskazali volju da ne žele dalju vlast DPS-a u Nikšiću.

Đurović: Nemam obavezu da slušam direktive Pozitivne

Predsjedavajući nikšićke Skupštine Gojko Tomić organizovao je ponovno glasanje za predsjednika SO Nikšić, iako su protiv tog predloga bila dva odbornika DPS-a, 19 je bilo uzdržano (među kojima i bivši član Pozitivne Crne Gore, a sada nezavisni odbornik Drago Đurović), a 20 odbornika je bilo za.

Drago Đurović, Gojko Tomić, Foto: Ivan Petrušić

Predsjednik OO DPS-a Radivoje Lala Nikčević uoči glasanja je kazao da iako je ovo pravni teror i da se "po drugi put pokazuju da je 20 odbornika većina u odnosu na 21 odbornika", žele da se ova agonija što prije završi i traži da se stvore uslovi za tajno glasanje.

Sjednice nikšićkog parlamenta, umjesto u 10 časova, počela je sa sat zakašnjenja zbog nestanka struje, u cijelom kvartu u kojem se nalazi zgrada Skupštine.

Đurović je obraćajući se odbornicimakazao da je na zasijedanju lokalnog parlamenta 29. novembra glasao za Janka Vučinića.

"Sjednicu sam napustio jer nijesam mogao da gledam dešavanja u opoziciji", rekao je Đurović.

Foto: Ivan Petrušić

On je kazao da je od tog dana izložen neviđenim pritiscima iz Demokratskog fronta i Pozitivne.

"To je najveći i najstrašniji pritisak koji sam pretrpio. Ostavite me na miru. Krivac za vaš neuspjeh nijesam ja, krivac je i dalje među vama", rekao je Đurović.

Ponovio je da neće vratiti mandat.

"Ubuduće nemam obavezu da slušam direktive Pozitivne, a glasaću u interesu građana Nikšića", poručio je Đurović.

Odbornici koalicije Evropski Nikšić na čelu sa Demokratskom partijom socijalista traže isključivo da se na sjednici za predsjednika Skupštine proglasi njihov kandidat Sonja Nikčević, koja je, tvrde, legalno izabrana tajnim glasanjem.

Predstavnici Demokratskog fronta, Pozitivne i Socijalističke narodne partije zahtijevaju ponovno glasanje o predsjedniku, jer, kako su obrazložili, ne dozvoljavaju da se u zakonske okvire uvede politička korupcija.

Protiv Đurovića dokaze o navodnoj političkoj korupciji nikšićkom tužilaštvu nedavno su dostavili čelnici Pozitivne, koji rade na rješavanju tog slučaja.

Nikčević: Opravdaću povjerenje građana

Nikčević je navjavila da će naredna sjednica biti zakazana u najkraćem vremenu u konsultaciji sa predstavnicima političkih partija, koje će uslijediti u naredna dva dana.

Nikčević je pozvala odbornike da u narednom periodu urade sve što će biti u interesu građana i Nikšića, jer oni to zaslužuju.„Jedino konstruktivan dijalog i tolerancija, kao i posvećenost u otklanjanju svih problema koji opterećuju Nikšić, učiniće da se opravda povjerenje građana, koji su nam dali mandate da ih predstavljamo u ovom domu“, kazala je Nikčević nakon potpisivanja svečane izjave.Prema njenim riječima, funkciju predsjednika Skupštine doživljava krajnje odgovorno i obavljaće je u tom duhu.„Očekujem od svih odbornika da će se na isti način odnositi prema svojim mandatima“, kazala je Nikčević.

Galerija

Bonus video: