Poslanički klubovi za savjetnike mjesečno dobijaju 30.000 eura

Klubu Demokratskog fronta, koji ima 20 poslanika, svakog mjeseca će biti isplaćeno 7.400 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 18:54h

Poslanički klub Demokratske partije socijalista će iz skupštinskog budžeta dobiti najviše novca za angažovanje savjetnika i sekretara, 11.470 eura, dok će namjanje novca za savjetnike imati poslanički klubovi Bošnjačke stranke i albanskih partija i Liberalne partije.

Prema predlogu odluke o utvrđivanju visine, načina i postupka namjenske potrošnje novca za angažovanje sekretara i stručnih konsultanata, iz skupštinskog budžeta će za savjetnike i sekretare u klubovima mjesečno biti izdvojeno 30 hiljada eura.

Predlogom odluke, o kojoj će biti raspravljano na današnjoj sjednici Administrativnog odbora, ukupna suma biće podijeljena između poslaničkih klubova prema broju poslanika. To u praksi znači da će najviše novca dobiti najbrojniji klub DPS-a u kojem je 31 poslanik, dok će klubu Demokratskog fronta, koji ima 20 poslanika, svakog mjeseca biti isplaćeno 7.400 eura.

Poslaničkom klubu Socijalistčke narodne partije će za plate saradnicima i savjetnicima biti uplaćivano 3.330 eura, dok će klubu Pozitivne biti dodijeljeno 2.590 eura. Klubu Socijaldemokratske partije (SDP) za plate savjetnika i sekretara biće isplaćivano 2.960 eura, dok će poslaničkim klubovima Bošnjačke stranke i klubu koji čine poslanici albanskih partija i Liberalne partije biti isplaćivano 1.111 eura.

Prema poslovniku Skupštine poslanički klubovi imaju pravo na sekretara, dok klubovi koji imaju više od pet poslanika imaju pravo na angažovanje jednog stručnog konsultanta. Poslovnikom je predviđeno da klubovi na svakih 15 poslanika imaju pravo na angažovanje 1 stručnog konsultanta.

Na današnjoj sjednici biće utvrđena lista kandidata za predsjednike i članove Odbora, od kojih najviše čelnih mjesta pripada vladajućoj koaliciji koja će voditi 11 odbora. Opozicija će predložiti čelnike u preostala tri odbora - za antikorupciju, evropske integracije i za ekonomiju, finansije i budžet.

Demokratski front predložio je svoje funkcionere Slavena Radunovića i Predraga Bulatovića za predsjednike odbora za evropske integracije i antikorupciju, dok je Pozitivna Crna Gora predložila lidera Darka Pajovića za predsjednika Odbora za evropske integracije. Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović biće kandidat te stranke za predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Galerija

Bonus video: