JE LI DOSTOJANSTVO ATAK NA DJECU I DUH?

Rasprava o istopolnom partnerstvu: Milačić uporedio zakon sa bombardovanjem

"Ovaj zakon nam je potreban da živimo kao svi ostali i što imamo pravo kao i ostali građani da živimo dostojanstvene živote. Zamislite da osoba koju volite umire u bolnici, a vi nemate pravo da je posjetite, jer po zakonu niste u nikavoj vezi?"
492 pregleda 81 komentar(a)
Istopolno partnerstvo rasprava, Foto: PR Centar
Istopolno partnerstvo rasprava, Foto: PR Centar
Ažurirano: 19.06.2018. 18:25h

Usvajanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, omogućilo bi LGBTIQ osobama da žive dostojanstveno kao ostali građani, smatraju predstavnici te zajednice, dok u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj zahtijevaju da se taj akt povuče iz procedure.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić je, na Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, rekao da taj Zakon potreban zbog toga što LGBTIQ osobe hoće da žive kao svi ostali.

„Ovaj Zakon nam je potreban zato što hoćemo ono što nam pripada i zbog toga što imamo pravo da, kao svi ostali građani i građanke, živimo dostojanstvene živote“, rekao je Kalezić.

On je kazao da LGBTIQ osobe bez osnovnih prava žive cijelog života.

„Usvajanje ovog Zakona će, konkretno, konačno učiniti da budemo dostojanstveni građani Crne Gore, koji cijelih svojih života jednako doprinose ovoj zemlji, imaju iste obaveze prema zemlji i društvu, ali nemaju jednaka prava“, kazao je Kalezić.

Predsjednica Upravnog odbora Foruma Progres, Bojana Jokić, kazala je da Nacrt Zakona obuhvata veliki dio osnovnih prava, koji istopolni parovi u Crnoj Gori nemaju i predstavlja značajan iskorak u odnosu na prethodni „nepostojeći zakonski okvir iz domena regulisanja prava istopolnih zajednica“.

„Ovaj Zakon će pozitivno da utiče na smanjenje stope marginalizacije LGBTIQ osoba, kroz izjednačavanje pravnog okvira sa ostatkom populacije“, rekla je Jokić.

Generalna direktorica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović, kazala je da je nacionalna LGBT politika značajno napredovala posljednjih godina.

„Predstoji naravno još dosta posla, jer zaštita ljudskih prava, posebno ranjivih grupa je društveni proces koji zahtijeva vrijeme. Jačali smo partnerski odnos sa nevladinim sektorom iz oblasti zaštite prava i sloboda LGBT osoba“, rekla je Radošević Marović.

Ona je kazala da je Nacrtom zakona posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su, kako je dodala, regulisani imovinski odnosi partnera.

Radošević Marović je navela da partneri imaju pravo na međusobno nasljeđivanje i da je Nacrtom regulisan i poreski status partnera.

"Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dječje zaštite“, kazala je Radošević Marović.

Šefica Odsjeka za političke, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, kazala je da EU želi da pomogne Crnoj Gori da poboljša kvalitet života LGBT zajednice, navodeći da se ne može tolerisati bilo kakvo ugrožavanje na osnovu pola i seksualne orjentacije.

„LGBT osobe imaju ista prava, kao i drugi pojedinci i ljudska prava im se ne smiju negirati. Kulturne i vjerske vrijednosti, ne mogu biti opravdanje za bilo kakvu diskriminaciju, uključujući i diskriminaciju LGBT osoba“, istakla je Halacheva.

Ona smatra da je crnogorsko društvo napravilo važne korake da zaštiti LGBT osobe, a EU će i dalje „podržavati sve napore u cilju poboljšanja politike i zakona, kako bi se podigla svijest građana i kvalitet života LGBT osoba“.

Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske, Velibor Džomić, smatra da je Nacrt zakona klasičan primjer plagijata hrvatskog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola iz 2014. godine.

Naslov Zakona je, kako je rekao, smišljen da prevari javnost u Crnoj Gori, jer je riječ o Nacrtu zakona o homoseksualnim zajednicama.

„Crna Gora, ovim predloženim Nacrtom zakona, zapravo daje pravni smisao i uvodi u pravni poredak homoseksualne zajednice i to treba da pošteno kažete“, kazao je Džomić.

On je kazao da je zbog „obmane javnosti“, razvod zajednice nazvan raskidom i da Crna Gora prvi put dobija homoseksualnu matičnu službu.

Nacrt Zakona,smatra Džomić, je atak na djecu.

„Pitanje starateljstva homoseksualno opredjeljenih osoba nad djecom, naravno maloljetnom, uređeno je sa dva člana i to članovima 55 i 56 ovog Nacrta. U te zajednice mogu se uvoditi djeca iz prethodnog braka, koje je jedan od partnera imao. Umjesto da je to izričito zabranjeno, pa da kažem da ste makar za to bili korektni“, rekao je Džomić.

On je pozvao Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da obustavi usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i da, kako je rekao, sve vrati na početak.

Ekspertkinja Ivana Jončić, istakla je da su odredbe Nacrta zakona o životnom partnerstvu lica istog pola usklađene sa Ustavom Crne Gore i da sadrže adekvatna i prihvatljiva rješenja, kojima se uređuje životna zajednica dvije osobe istog pola.

„Ovako postavljen Zakon obećava implementaciju, koja nije praćena teškoćama, koje se ne bi mogle prevazići, niti dodatno zahtijeva izmjenu postojećih pozitivnih propisa u oblastima, koje su regulisane i ovim Zakonom“, ocijenila je Jončić.

Izvršni direktor NVO Spektra, Jovan Ulićević, rekao je da je prošlo vrijeme u kojem se može pričati da ljudska prava određene grupe ugrožavaju ljudska prava druge grupe.

„Ovdje se ne radi o obmanjivanju javnosti, o uvođenju homoseksualnih brakova na mala vrata. Radi se o ostvarivanju različitih prava, koja će nama da olakšaju živote“, kazao je Ulićević.

LGBTIQ osobe, kako je rekao, svaki dan doživljavaju nasilje, diskriminaciju i strah „da držimo nekoga za ruku“.

Prema riječima Ulićevića, prava LGBTIQ osoba ne ugrožavaju prava heteroseksualne zajednice, niti vjerske zajednice.

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, smatra da je Nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola isto što i NATO bombardovanje 1999. godine, „ali u oblasti duha“.

„Ovo je anticivilizacijski Zakon, kada govorimo o civilizaciji koja je utemeljena na porodici. Ovo je i duboko antiporodični, ali i antiustavni Nacrt zakona, zbog toga što mi ovdje imamo surogat braka, podvalu da nije riječ o braku, a zapravo se na mala vrata želi uvesti homoseksualni brak i uništiti institucija braka“, ocijenio je Milačić.

On smatra da se „po ovom pitanju“ mora raspisati referendum.

Nacrt zakona o životnom partnerstvu oosba istog pola na javnoj raspravi biće do 25. juna.

Preporučujemo za Vas