Velika većina ljudi u CG misli da je ženama mjesto u kući, a ne u politici

Te tvrdnje ne generišu samo muškarci, već u značajnoj mjeri, taj patrijarhalni okvir, da je ženama mjesto u kući, zagovaraju i žene
79 pregleda 18 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2012. 13:58h

Crnogorsko društvo odlikuju duboko patrijahalne norme i velika većina stanovništva podržava tvrdnje da ženama nije mjesto u politici, nego u kući, saopšteno je danas u Budvi na Konferenciji Žene politici, politika ženama. Agencija Stratedžik marketing uradila je istraživanje na uzorku od 1,2 hiljade ispitanika, koje je pokazala da je crnogorsko društvo patrijarhalno i da ga odlikuju duboke patrijarhalne norme.Predstavnik Stratedžik marketinga Marko Uljarević, ocijenio je da crnogorsko društvo odlikuju, duboke patrijarhalne norme, zato što se jedna velika većina stanovnika slaže sa tvrdnjama, da ženama nije mjesto u politici, nego u kući.On je rekao da iznenađuje da te tvrdnje ne generišu samo muškarci, već u značajnoj mjeri, taj patrijarhalni okvir, da je ženama mjesto u kući, zagovaraju i žene.

Numanović: Imamo tri ministarkeMinistar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je, da je izmjenama izbornog zakonodavstva, data snažnija osnova za povećanje učešća žena u političkom životu.On je ukazao da u Skupštini Crne Gore ima 17 odsto žena, da su njih tri na ministarskim mjestima, i da to predstavlja do sada najveći procenat, kada je u pitanju participacija žena u političkom i javnom životu. Prema njegovim riječima, to nije dovoljno, da bi se postigla ravnopravnost. "Potrebno je pored usvajanja propisa, koji sadrže afirmativne mjere usmjerene ka ženama, i dalje raditi na podizanju svijesti o potrebi većeg uključivanja žena u javnu sferu", rekao je Numanović.

Drobnič: Složeno pitanjeŠef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič ocijenio je da je rodna ravnopravnost složeno pitanje jer obuhvata niz ekonomskih, političkih i socijalnih aspekata, da su neki univerzalni, ali da je većina karakteristična za pojedine zemlje."Evropska unija je u proteklim godinama ostvarila značajan napredak u promovisanju rodne ravnopravnosti i on je u najvećoj mjeri ostvaren kroz zakonodavstvo koje proklamuje, jednak tretman žena i muškaraca, uvodjenje rodno osvješćenih strategija i primjenu konkretnih mjera na unapredjenju položaja žena", kazao je Drobnič. On je rekao da je ipak na tržištu rada, i dalje evidentna pojava, da se žene češće nalaze na slabije plaćenim pozicijama i da je još nedovoljan broj na vodećim pozicijama, odnosno na amjestima na kojima se donose odluke

Vrbenski: Ima pomakaStalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski kazao je da su u odnosu na izbore 2009. godine napravljeni pomaci jer se od tada broj žena na listama povećao za 100 odsto. "Iako kvote do kraja nijesu formulisane kako smo mi to zahtijevali, u konačnom se broj poslanica povećao sa deset na 17 posto, što je najveći broj žena u Skupštini Crne Gore u njenoj istoriji", istakao je Vrbenski. Medjutim, kako je kazao, istarživanje o ženama u politici, jasno ukazuje na nedostatke rodno odgovornih politika.

Bonus video: