VK traži dvotrećinsku većinu za izbor državnog tužioca

Venecijanska komisija u Nacrtu mišljenja na ustavne amandmane, o kojima raspravlja danas, nezadovoljna pojedinim predlozima vladajuće koalicije
112 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 10:15h

Venecijanska komisija(VK) smatra da bi u Ustavu trebalo ugraditi odredbu prema kojoj bi se vrhovni državni tužilac(VDT) birao dvotrećinskom većinom u Skupštini, uz obezbjeđivanje deblokirajućeg mehanizma u slučaju da ne bude moguć dogovor vlasti i opozicije o kandidatu za tu funkciju, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih vlasti koji su imali uvid u Nacrt mišljenja VK.

To savjetodavno tijelo Savjeta Evrope na današnjoj sjednici u Veneciji razmatraće nacrt i usvojiti mišljenje na odvojene amandmane na Ustav Crne Gore skupšinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Socijalističke narodne partije(SNP).

Opozicija je u ranijoj raspravi upravo tražila da se VDT bira dvotrećinskom većinom u parlamentu, što je vladajuća koalicija odbijala, navodeći da bi takvim rješenjem mogao biti blokiran njegov izbor. SNP je u svojim amandmanima i formalno predložio da se VDT bira dvotrećinskom većinom, dok vladajuća koalicija nije imala predlog, jer smatra da treba zadržati rješenje iz postojećeg Ustava prema kojem se on bira prostom većinom.

Prema informacijama “Vijesti” VK nije predložila na koji način bi se mogla izbjeći blokada izbora VDT, ako se suprotstavljni politički tabori ne dogovore o predloženom kandidatu.

Na drugoj strani, VK je u Nacrtu mišljenja ocijenila da je predlog vladajuće većine da predsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet dvotrećinskom većinom, na osnovu predloga opšte sjednice sudija Vrhovnog suda, dobro rješenje.

Amandman skupštinskog Odbora bio je da predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješava dvotrećinska većina Sudskog savjeta na predlog opšte sjednice sudija Vrhovnog suda, a predsjednik da se bira na period od pet godina. SNP je tražio da se predsjednik Vrhovnog suda bira dvotrećinskom većinom u Skupštini, što je bio zahtjev i ostatka opozicije.

“Vijesti” saznaju da su eksperti u VK zadovoljni i predloženim rješenjem za sastav i izbor članova Sudskog savjeta

Prema važećem Ustavu, predsjednika Vrhovnog suda bira parlament prostom većinom na predlog, predsjednika države, Vlade i Skupštine.

“Vijesti” saznaju da su eksperti u VK zadovoljni i predloženim rješenjem za sastav i izbor članova Sudskog savjeta.

To tijelo se, prema predloženim amadmanima Odbora i SNP-a, sastoji od četiri sudije izabrane na konferenciji sudija, dva pravnika koje bira parlament na predlog parlamentarne većine i opozicije i dva pravnika koje bira predsjednik države. Član Sudskog savjeta je i ministar pravde koji, kao i predsjednik Vrhovnog suda, ne mogu biti birani za predsjednika Savjeta. Prema predloženim amandmanima, predsjednik Sudskog savjeta ima “zlatni glas” u slučaju istog broja glasova, a mandat tog tijela, koje imenuje predsjednik države, traje četiri godine.

VK je ranije kritikovala sastav Sudskog savjeta, ocjenjujući da je previše članova iz redova sudija zbog čega bi oni mogli u disciplinskim postupcima štititi profesiju i kolege.

Takođe, VK je smatrala da je po svaku cijenu neophodno izbjeći politički uticaj na članove Sudskog savjeta na načn što bi se njihov izbor izmjestio iz parlamenta.

Na sjednici VK danas će učestvovati šef parlamenta Ranko Krivokapić, koji je juče razgovarao sa predsjednikom tog savjetodavnog tijela SE Đani Bukikiom.

Kvalifikovana većina i za sudije Ustavnog suda

U Nacrtu mišljenja, Venecijanska komisija je predložila da se sudije Ustavnog suda ubuduće biraju dvotrećinskom, umjesto prostom većinom, saznaju “Vijesti”.

To je bio amadman SNP-a koji još sadrži i rješenje da po tri sudije Ustavnog suda predlažu predsjednik države, Sudski savjet i parlament.

Galerija

Bonus video: