Vlada treba da poboljša kvalitet veb sajtova

"Nijedno ministarstvo na svom veb sajtu nema objavljen budžet za ovu godinu, niti se trude da građanima budžet objasne na razumljiv način"
1 komentar(a)
CDT, Dragan Koprivica, Đorđije Brkuljan, Foto: Luka Zeković
CDT, Dragan Koprivica, Đorđije Brkuljan, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.12.2012. 16:58h

Vlada Igora Lukšića je napravila iskorak po pitanju otvorenosti, odgovornosti i reformskih kapaciteta, ali postoji još dosta oblasti i pitanja koja bi trebalo da unaprijedi.

Bolje rezultate od Vlade u primjeni principa dobrog upravljanja su ostvarili Vladini resori, među kojima se kao najbolji izdvojilo Ministarstvo finansija na čijem čelu je bio Milorad Katnić, a najlošije je bilo Ministarstvo za manjinska prava koje je vodio Hamdi Hasani.

To su pokazali preliminarni rezultati monitoringa dobrog upravljanja u državnim institucijama koje je u okviru projekta Durbin sprovodio Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

"Problematično je neobjavljivanje ključnih dokumenata vezanih za javne nabavke, imajući u vidu važnost principa transparentnosti sistema javnih nabavki za smanjenje mogućnosti koruptivne prakse”

"Problematično je neobjavljivanje ključnih dokumenata vezanih za javne nabavke, imajući u vidu važnost principa transparentnosti sistema javnih nabavki za smanjenje mogućnosti koruptivne prakse”, kazao je on.

Iako je Zakonom o državnoj upravi propisan sadržaj izvještaja koje ministarstva dostavljaju Vladi, u CDT ističu da nema precizne forme niti precizno definisanih rokova u okviru kojih su dužna to da urade:

"To dovodi u pitanje kvalitet izvještavanja, jer ministarstva nemaju obavezu da izvijeste o problemima u radu, procijene kvalitet urađenog posla i predlože preporuke za poboljšanje rada.”

U CDT-u upozoravaju i da nijesu propisane nikakve sankcije za izostanak ili kašnjenje u izvještavanju, što daje prostora za neizvršavanje zakonom propisanih obaveza.

Nijedno ministarstvo na svom veb sajtu nema objavljen budžet za ovu godinu, niti se trude da građanima budžet objasne na razumljiv način

"Takođe, nijedno ministarstvo na svom veb sajtu nema objavljen budžet za ovu godinu, niti se trude da građanima budžet objasne na razumljiv način", kazao je koodinator ovog programa Đorđije Brkuljan.

Iz CDT-a su, na osnovu monitoringa, novoj Vladi preporučili da bi trebalo da vodi jedinstvenu politiku unaprjeđenja dobrog upravljanja u svim ministarstvima, da poboljša kvalitet veb sajtova, da na kvalitetan način predstavlja budžete i da poveća kvalitet informisanja građana o strateškim i operativnim ciljevima izvršne vlasti.

"Vladu treba natjerati da radi svoj posao i konačno stigne klince iz osmog razreda" >>>

U CDT-u smatraju i da treba unaprijediti kvalitet izvještavanja ministarstava prema Vladi i Ministarstvu finansija, stvoriti uslove za efikasnu primjenu novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima i uvesti kvalitetniji sistem kreiranja strateških ciljeva i praćenja učinka reformi.

Bonus video: