Ubuduće kazne i za one koji se nude, ne samo one koji prodaju glas

Iz opozicije tvrde da mogu da se mijenjanju zakoni, ali da to suštinski ne znači ništa dok se oni ne budu primjenjivali u praksi
5 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2012. 17:58h

U zatvor bi ubuduće mogle završiti i osobe za koje se utvrdi da su obećale da će glasati određenu političku opciju ili odluku u zamjenu za protivuslugu, a ne samo one za koje se utvrdi da su uzele ili dale novac ili drugu vrijednost.

To je predviđeno izmjenama Krivičnog zakonika za koje iz Ministarstva pravde, kao predlagača radne verzije zakonskog teksta, navode da proširuju odredbe kako bi se dodatno spriječile moguće zloupotrebe i povrede prava glasanja.

Na drugoj strani, iz opozicije tvrde da mogu da se mijenjanju zakoni, ali da to suštinski ne znači ništa dok se oni ne budu primjenjivali u praksi.

Funkcioner DF Goran Danilović ocijenio je da će nova izmjena zavrijediti aplauz međunarodnih predstavnika, ali da neće pokrenuti sa mrtve tačke problem kupovine glasova.

Kao što bolesnom čovjeku čitanje recepta za ozdravljenje ne pomaže, već njegova primjena, tako i našem pravnom sistemu donošenje novih normi neće pomoći bez njihove primjene, kaže Azra Jasavić

On smatra da tužioci imaju toliko primjera da bi trebalo da bez predaha ganjaju one koji kupuju i prodaju glasove, navodeći za primjer Herceg Novi gdje su, kako kaže, ljudi javno pričali o kupovini ličnih karata, kao i prelasku odbornika iz jednog u drugi tabor pod "stimulativnim sredstvima".

"Ovaj državni tužilac osjeća zahvalnost prema premijeru i SDP-u. Zbog toga neće uraditi ništa protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Danilović.

U radnoj verziji izmjena Krivičnog zakonika ostaje odredba koja predviđa da “ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu iskoristi ili ne iskoristi pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine”

Ona navodi da je ključ za rješenje ovakvih problema depolitizovana, profesionalizovana Uprava policije i nezavisno i nepristrasno tužilaštvo i sudovi.

“To bez reforme državne uprave, ustavnih reformi u oblasti pravosuđa i jasne političke volje, koja je ključna, nije moguće”, saopštila je Jasavić “VIjestima”.

Pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević je "Vijestima" kazala da je odredba proširena kako bi se dodatno zaštitilo pravo na slobodu opredjeljenja pri glasanju.

U radnoj verziji izmjena Krivičnog zakonika ostaje odredba koja predviđa da “ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu iskoristi ili ne iskoristi pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine”.

Sljedeća odredba je izmijenjena i proširena tako da predviđa da će se sa tri godine zatvora kazniti onaj ko zahtijeva ili prihvati poklon ili drugu korist ili prihvati obećanje poklona ili druge koristi za sebe ili drugog da glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica. Ostala je odredba da “će se prihvaćeni poklon ili druga korist oduzeti”...

Bonus video: