Barski paroh Plamenac pozvan na saslušanje

Paroh je optužio medije da je njegovo otvoreno pismo falsifikovano i tendenciozno preneseno
80 pregleda 72 komentar(a)
Jovan Plamenac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Jovan Plamenac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.12.2012. 16:31h

Barski paroh Mitropolije cnogorsko-primorske, pozvan je na saslušanje, tvrdi on, zbog njegovog obraćanja predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću.

Paroh je optužio medije da je njegovo otvoreno pismo falsifikovano i tendenciozno preneseno tako da je u prvi plan istaknuto da je on prijetio Krivokapiću.

Plamenac kaže da je tužilac, "umjesto dа zbog uvrede koju je nаnio prаvoslаvnim vjernicimа nа sаslušаnje pozove Rаnkа Krivokаpićа, “kаo i urednike onih medijа koji su fаlsifikovаnjem i tendencioznim plаsirаnjem djelovа mog pismа Krivokаpiću njegovu uvredu i decidirаni govor mržnje učinili inspirаcijom zа izliv mržnje premа Crkvi i Srbimа nа više crnogorskih elektronskih medijа, nа sаslušаnje je pozvаo – mene!”

On tvrdi da je medijima jedino bilo bitno da prenesu da sveštenik Plamenac prijeti Krivokapiću i da su falsifikovali kraj pisma koji glasi: "Vidite, Krivokapiću, ovog puta sam bio fin. Ali, stavite li još jednom crkvu Svete Trojice na Rumiji u Vaša pogana usta, po uzoru na mog čukunđeda vojvodu popa Iliju Plamenca, koji se stavio u zaštitu Crnogoraca štiteći im vjeru, dok Vam budem pisao skinuću mantiju i dobićete što poduže zaslužujete"

Plamenac je rekao da je, kao pravoslavni sveštenik, morao da reaguje na ove, kako je kazao, izlive mržnje Krivokapića prema Pravoslavnoj crkvi.

"Šta je trebalo da kažem - da, gospodine Krivokapiću, vi ste u pravu, ljubim ruke, a ja Bogu službu prinosim u lamini. Ili da na to isto pristanem ćutanjem. Pa, ja sam pravoslavni sveštenik, pastir Crkve Božije i moja dužnost je da se potrudim da otvorim oči zabludjelim ovcama, posebno kada se prepuste onome koji je otpao od Boga - Satani i kada se upuste u borbu protiv Crkve i Boga", naveo je on.

Plamenac je ponovio da su netačni navodi Krivokapića da je crkva Svete Trojice na Rumiji poremetila odnose između tri vjere u Baru, zbog čega je morao da predsjedniku parlamenta uputi otvoreno pismo.

"Krivokapić je veoma značajna politička ličnost u Crnoj Gori i sigurno je da ima uticaja na mnoge. Njegovo duhovno posrnuće, zbog autoriteta kojeg uživa kod tih ljudi, prenosi se na njih, a tako se i njegov lični grijeh umnožava. Eto, zato sam se odlučio da mu uputim javno pismo, zbog njega i posebno zbog onih koji preko njega ulaze u greh", naveo je on.

Plamenac je kazao da tretman njegovog otvorenog pisma Krivokapiću u dijelu crnogorskih medija, kao i reakcije na njega, pokazuju da je fašizam u Crnoj Gori sve više uzeo maha.

Kako Plamenac kaže, posebnа pričа je špekulаcijа nekoliko crnogorskih portаlа koji su pustili sijаset komentаrа koje “pаs s mаslom ne bi pojeo”.

“Njihovi аdministrаtori, kаo svojevrsnа inkvizicijа posvećenа obrаčunu sа „jeresimа“ prаvoslаvljа i srpstvа, učinili su jаvnom lаvinu komentаrа prepunih mržnje premа Crkvi, srpskom nаrodu pа i meni kаo prаvoslаvnom svešteniku, dok su zа suprotne stаvove postаvili zаpreku”, tvrdi Plamenac.

Bonus video: