Zakon reguliše i prevoz tramvajima iako ih kod nas nema

I u vlasti ali u opoziciji tvrde da zakone detaljno čitaju, ili za to imaju posebno zadužene ljude
56 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 20:13h

Zakon o bezbjednosti u saobraćaju koji stupa na snagu naredne godine, reguliše i prevoz tramvajem, što ne bi bilo ništa neobično da u Crnoj Gori ima takvog prevoznog sredstva.

To pokazuje koliko su ministri i poslanici obazrivi i da li čitaju propise koje donose, jer da bi zakon počeo da važi nakon predloga Vlade, usvaja ga Skupština.

I do sada su pojedini zakoni bili samo slovo na papiru, ali ovo je prvi slučaj da se odnose na nešto što ne postoji.

Pojedini autori ovog zakona kažu da se ipak treba pripremati jer ne znači da nekad nećemo imati tramvaje.

"Teško se mogu na naviknut na ono sto je napisano na papiru. Navikavanje mora biti konkretno. Navikavati se zato sto to piše u zakonu...Isto bi to značilo kao da se ja sad navikavam da letim na mjesec ili neka slična situacija", kaže sudski vještak Mirko Đurić za TV "Vijesti".

I u vlasti ali u opoziciji tvrde da zakone detaljno čitaju, ili za to imaju posebno zadužene ljude.

Zato ova "sitnica" nije promakla poslanicima DPS-a, pa kažu, da su znali zašto dižu ruke u skupstini.

"Mislim da je to jedno dobro reagovanje na građane jer ih na vrijeme upozoravate, upoznajete. Mi ne sumnjamo da budućnost mora donositi nove stvari, tim novim stvarima se okrećemo i glasamo za zakonske projekte koje najavljuju takva nova vremena", kaže Miodrag Vuković iz DPS-a.

U SNP-u su baš zbog imaginarnih tramvaja, podnosili čak 15 amandmana, a Snežana Jonica kaže da je takva odredba u zakonu besmislena s obzirom da je iz Ministarstva unutrašnjih poslova dobila odgovor da u narednih 10 godina kod nas neće biti tramvaja

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

"Ali su ostali pri normi da se zadrže tramvaji, tako da su tramvaji mimo volje SNP i mimo naše pažnje koja je postojala ostali u zakonu o bezbjednosti saobraćaja. Mnogo bolje bi bilo da se predlagači zakona bave time kako se ono sto piše u zakonima koji su usvojeni izvršava nego da navikavaju građane na nešto sto ce možda biti a možda i neće", kaže Jonica.

Da bi bilo lijepo da se tramvaji nađu na podgoričkim ulicama, te da i tu idemo u korak sa svijetom smatra i Đuric, ali ih u dogledno vrijeme ne vidi.

"Odvijao bi se taj saobraćaj, ali mislim da za ovaj broj stanovnika koji posjeduje, na toj teritoriji nije opravdan i vjerujem da neće nikad postojati", kaže Đurić.

Galerija

Bonus video: