Stanić: DPS želi da spriječi prusustvo SDP-a u radnim tijelima Skupštine

Sukob između, inače republičkih koalicionih partnera, na lokalnom nivou nastao je zbog "instituta nezavisni odbornik"
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 14:49h

Nastvalja se prepucavanje između cetinjskih odbora Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.

U SDP kažu da vladajuća stranka očigledno selektivno koristi odredbe Poslovnika, i time jasno pokazuje "da je krajnji cilj DPS-a na Cetinju, pokušaj da onemogući prisustva predstavnika najjače opozicione partije u svakom radnom tijelu Skupštine Prijestonice, što im po izbornom rezultatu i pripada".

Sukob između, inače republičkih koalicionih partnera, na lokalnom nivou nastao je zbog "instituta nezavisni odbornik". Odbornica SDP Ljiljana Lubarda, prošle godine samovoljno je napustila odbornički klub te stranke, nastavila da djeluje kao nezavisni odbornik, i ujedno zadržala sve pozicije u radnim tijelima skupštine.

U SDP smatraju da im po poslovniku mjesta u odborima moraju biti vraćena, kao najjačoj opozicionoj stranic, dok u DPS drugačije tumače isti akt. Odbornik SDP u lokalnom parlamentu Mirko Stanić, poručio je svom kolegi iz DPS, Vidaku Latkoviću, da kada citira poslovnika Skupštine Prijestonice da, "mandat Predsjedniku i članovima radnog tijela traje koliko i mandat Skupštini, ne bi bilo loše da citira i dio, koji propisuje da listu kandidata za članove odbora podnosi Predsjednik Skupštine ili nadležni odbor a sve "na osnovu predloga Klubova odbornika"".

"Ne vidimo da su kolege iz DPS-a predlagale "nezavisnu" odbornicu Lubardu za bilo koji odbor, pa stoga na snazi ostaje prvobitni dogovor oko raspodjele mjesta u odborima" kaže Stanić.

On dodaje "da kolegama iz DPS-a izgleda nije jasno da Poslovnika, predviđa da sastav radnog tijela uključujući predsjednika i zamjenika radnog tijela po pravilu odgovara stranačkoj zastupljenosti odbornika u Skupštini".

"Ako je po njegovom tumačenju ispravno da najjača opoziciona partija nema ni jednog od 5 članova nekog radnog tijela u Skupštini, onda je bespredmetno raspravljati ko ovđe pokušava da prekraja izbornu volju građana i vrši pravno nasilje u Skupštini Prijestonice "kaže Stanić.

U SDP ističu “da neko ko je dobio pravo po osnovu članstva u partiji i klubu odbornika, ne može ta prava imati u slučaju da napušti članstvo”.

"Na kraju i nama i građanima Cetinja je jasna potreba da kolege iz DPS-a "brane" "nezavisnu" odbornicu Lubardu od SDP-a" kaže se u reagovanju Stanića.

Galerija

Bonus video: