Crna Gora i Kosovo će uskoro razmijeniti ambasadore

Jahjaga je navela da je pitanje statusa Crnogoraca na Kosovo ušlo u skupštinsku proceduru, ocjenjujući da će ta tema biti riješena ubrzo
25 komentar(a)
Atifete Jahjaga, Foto: Rojters
Atifete Jahjaga, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.12.2012. 15:07h

Crna Gora i Kosovo razmijeniće uskoro ambasadore, čime će uspostaviti pune diplomatske odnose, najavili su danas njihovi predsjednici Filip Vujanović i Atifete Jahjaga.

Oni su u Budvi učestovali na Četvrtom regionalnom sastanku, kome su prisustvovali i predsjednici Makedonije i Albanije Đorđe Ivanov i Bujar Nišani. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nije došao na ovaj skup.

Vujanović i Jahjaga su kazali da će crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu u najskorije vrijeme dobiti ustavnu verifikaciju, čime će se ispuniti uslov Podgorice za razmjenu ambasadora.

"Nacionalna zajednica Crnogoraca na Kosovu biće priznata u Ustavu Kosova, u imaće i autentične predstavnike u kosovskim institucijama. Nakon toga, a verujem da će se to desiti u najskorije vreme, doći će do razmjene ambasadora", kazao je Vujanović novinarima.

On je rekao da između Crne Gore i Kosova nema otvorenih pitanja, i da se uskoro može očekivati potpisivanje sporazuma o granici.

Jahjaga je navela da je pitanje statusa Crnogoraca na Kosovo ušlo u skupštinsku proceduru, ocjenjujući da će ta tema biti riješena ubrzo.

"Taj proces je pri samom kraju i očekujem da odmah nakon toga dođe i do razmjene ambasadora", kazala je ona.

Bonus video: