Petar Ivanović: Motika umjesto berze

Karijeru mu je obilježio i skandal kada je privođen u policiju u Hanoveru, u Njemačkoj, pod sumnjom da je “krao lične stvari svojih kolega, biznismena iz evropskih zemalja”
594 pregleda 17 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2012. 20:54h

Petar Ivanović, koji će biti ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, tokom svojih 47 godina bavio se raznim poslovima u vezi sa preduzetništvom, ali dodirnih tačaka sa agronomijom do sada nije imao.

Doktor ekonomskih nauka, bio je aktivan na berzi, kao i tokom masovne vaučerske privatizacije. Prva iskustva u biznisu stekao je vođenjem jedne od prvih videoteka u Podgorici na prelazu is 80-ih i 90-te. U fotelju ministra će doći sa pozicije direktora Agencije za promociju stranih investicija (MIPA).

U njegovoj biografiji, objavljenoj na sajtu UDG-a, navodi se da je u stalnom radnom odnosu od svoje 18. godine, ali i da je počasni građanin američkog grada Indijanopolis

U Đukanovićevoj prethodnoj vladi je bio njegov glavni ekonomski savjetnik, a od osnivanja je zaposlen na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), čiji je Đukanović suvlasnik. Vlasnički udio UDG-a ima i guru crnogorske neoliberalne ekonomije Veselin Vukotića.

Dugogodišnja povezanost sa Vukotićem ogleda se i u činjenici da su zajedno osnovali Centar za preduzetništvo i ekonomski razvoj (CEED) i Institut za strateške studije i projekcije (ISSP). Bio je potpredsjednik Američke komore u Crnoj Gori, jedan je od osnivača grupe G-17, udruženja privrednika Montenegro biznis alijansa...

U njegovoj biografiji, objavljenoj na sajtu UDG-a, navodi se da je u stalnom radnom odnosu od svoje 18. godine, ali i da je počasni građanin američkog grada Indijanopolis.

Karijeru mu je obilježio i skandal kada je u novembru 2008. godine privođen u policiju u Hanoveru, u Njemačkoj, pod sumnjom da je na skupu mladih preduzetnika i industrijalaca Evrope “krao lične stvari svojih kolega, biznismena iz evropskih zemalja”.

Godišnje od naučno-istraživačkog rada zaradi 6.040 eura, dok kao član Borda direktora UTIP Crna Gora dobija 400 eura mjesečno

“Još nijesam potpuno siguran da li je rezultat zabune ili smišljenog podmetanja. Naime, u veseloj atmosferi, uz piće i šale, odjednom sam se suočio sa ljudima iz policije koje je očigledno neko pozvao. Rečeno mi je da je prijavljen nestanak nekoliko privatnih stvari. Nakon što je ustanovljeno da se kod mene nalaze moje lične stvari, u korektnoj komunikaciji, dao sam izjavu policiji u Hanoveru, i vratio se u hotel”, objasnio je medijima naknadno Ivanović.

Bio je predsjednik Teniskog saveza, aktivno igrao košarku i odbojku. Prema podacima Komisije za sprječavanje konflikta interesa Ivanović kao direkotor MIPA prima 500 eura mjesečno, dok je u stalnom radnom odnosu na UDG i ima platu od 840 eura.

Godišnje od naučno-istraživačkog rada zaradi 6.040 eura, dok kao član Borda direktora UTIP Crna Gora dobija 400 eura mjesečno.

Godišnje od dividendi zaradi 1.266 eura i od od renti 4.210 eura. Vlasnik je stana u Kotoru, od pokretne imovine prijavio je hartije od vrijednosti, ali ne i njihovu vrijednost ili količinu, ušteđevinu od 20.000 eura, biblioteku od 2.900 naslova, tojotu lend kruzer...

Bonus video: