Nova premijerska era Đukanovića

Nova vlada će, kako je Đukanović najavio, preispitati privatizacione ugovore, zalagaće se za privremeno niže zarade funkcionera i više pažnje posvetiti socijalnim problemima
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 21:14h

Skupština Crne Gore izabrala je 40. Vladu, na čijem će čelu biti lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Za novi sastav Vlade, koji ima četiri potpredsjednika i 14 ministara, glasalo su 44 poslanika, 26 ih je bilo protiv i jedan uzdržan.

Vlada ima četiri potpredsjednika i 16 ministarstava.

Potpredsjednici Vlade, koji su istovremeno i ministri vanjskih poslova, pravde i za informaciono društvo, su Igor Lukšić, Duško Marković i Vujica Lazović.

Četvrti potpredsjednik Rafet Husović na toj funkciji je zadužen za regionalni razvoj.

Ministar unutrašnjih poslova je Raško Konjević, dok će resor finansija voditi Radoje Žugić.

Na čelu Ministarstva ekonomije je Vladimir Kavarić, ministar rada je Predrag Bošković, dok će Suad Numanović voditi Ministarstvo za manjine.

Branimir Gvozdenović je ministar turizma i održivog razvoja, Petar Ivanović vodiće resor poljoprivrede, Milica Pejanović-Đurišić odbrane, Ivan Brajović saobraćaja, Branislav Mićunović kulture, a Sanja Vlahović nauke.

Slavoljub Stijepović je ministar prosvjete, Miodrag Radunović zdravlja, dok je ministar bez porfelja Marija Vučinović.

Komentarišući je li njegov premijerski mandat oročen do predsjedničkih izbora, Đukanović je kazao da je prihvatio da bude premijer računajući na mandat od četiri godine

Nova vlada će, kako je najavio, preispitati sve privatizacione ugovore, zalagaće se za privremeno niže zarade funkcionera i više pažnje će posvetiti socijalnim problemima

Đukanović je rekao da će prioriteti vlade biti sve ono što je obuhvaćeno formulacijom brige za kvalitetom života građana. Istakao je da očekuje da će Crna Gora tokom decembra otvoriti 25. poglavlje, a da će predanim radom naredne godine otvoriti 23. i 24. poglavlje.

"Eliminisaćemo deformitete koji su uočljivi kad je u pitanju funkcionisanje Vlade", rekao je Đukanović.

Govoreći o saradnji sa medijima, Đukanović je rekao da će biti kao i do sada:

"Nikada se nije desilo da ste od mene tražili izjavu, a da je nijeste dobili".

Komentarišući je li njegov premijerski mandat oročen do predsjedničkih izbora, Đukanović je kazao da je prihvatio da bude premijer računajući na mandat od četiri godine.

"Ne razmišljam o nekim kraćim mandatima, posebno ne o nekim neodgovornim tranferima prema nekim drugim pozicijama u državnoj infrastrukturi. Danas je najvažnije da dobijemo efektivnu Vladu", kazao je Đukanović.

Đukanović: Imam savršeno miran san

Odgovarajući na komentare opozicionih poslanika Đukanović je rekao da ima "savršeno miran san", te da je ponosan na ono što je do sada radio.

"Preporuka da raskrstim sa prošlošću me ne dotiče. Sve što sam radio sam spreman da javno i jasno objasnim. Ostavimo se moje prošlosti, svako nosi svoj krst i ja svoj nosim. Mirno spavam, a da li mogu svi, neka razmisle", poručio je Đukanović.

Govoreći o problemima radnika Radoja Dakića, Đukanović je rekao da je demagogija priča kako Vlada u budžetu treba da obezbijedi sredstva kako bi se izvršila presuda u korist radnika.

"Tačno je da postoji sudska presuda da kad se proda imovina radnici imaju prioritet u namirivanju. Bilo je ponuda za kupovinu, sindikalno rukovodstvo je odbilo“, rekao je Đukanović.

Đukanović vjeruje u obećanje o 40.000 novih radnih mjesta, što je potkrijepio činjenicom da je od 15. oktobra radni odnos već zasnovalo više od 1.900 građana

On je kazao da će na prvoj narednoj sjednici vlade sport dobiti posebnu organizacionu formu, dok je Novici Staniću poručio da će dok god je Stanić u opoziciji, on biti na vlasti.

Đukanović se saglasio sa tezom opozicije da je neobično za evropsku demokratiju da je sedmi put u prilici da bude premijer, ali je negirao da je to posljedica straha ili gubitka povjerenja u sradnike.

On vjeruje u obećanje o 40.000 novih radnih mjesta, što je potkrijepio činjenicom da je od 15. oktobra radni odnos već zasnovalo više od 1.900 građana.

Odgovarajući Koči Pavloviću, koji je rekao da se od Đukanovića ne može očekivati zalaganje za vladavinu prava, te da se u kući obješenog konopac ne pominje, Đukanović je odgovorio:

"Mislim da se to prije svega odnosi na vas. Znate na šta mislim. Ja nijesam bio gonjen od tužilaštva, nego vi za prevaru. Završeno je to tako što ste donijeli novac i izmirili ono što ste prethodno učinili kao prevaru".

Komentarišući izjavu Danilovića da od javnosti krije satove, a poziva na štednju, Đukanović je rekao:

"Ako nađete nekog da je sa Đukanovićem imao bilo kakav dil na štetu Crne Gore, dovedite ga u parlament", kazao je Đukanović, navodeći da je spreman u tom slučaju da podnese ostavku i da završi u Spužu.

Galerija

Bonus video: