Odbornici SDP napustili zasijedanje Skupštine Prijestonice

Odbornici SDP-a napustili su zasijedanje "nezadovoljni postupcima skuštinske većine iz DPS-a koja je vršeći pravno nasilje izbacila iz dnevnog reda četiri tačke zasijedanja"
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 14:48h

Epidemija prijetnji bojkotom rada skupštine i skupštinskih tijela, zahvatila je izgleda i Cetinje.

Naime, odbornici Socijaldemokratske partije napustili su zasijedanje Skupštine Prijestonice "nezadovoljni postupcima skuštinske većine iz DPS-a koja kršeći dogovore i vršeći pravno nasilje izbacila iz dnevnog reda četiri tačke zasijedanja".

"Radi se o tačkama kojim je predviđeno da mjesta u skupštinskim odborima koja po dogovoru sa početka mandata pripadaju odbornicima SDP-a budu ustupljena našim predstavnicima. Kako to nije izvršeno ni poslije godinu dana od našeg zahtjeva, odbornici Socijaldemokratske partije neće do daljnjeg prisustovati sjednicama odbora, savjeta i komisija Skupštine Prijestonice", poručuju odbornici cetinjskog SDP.

Odlukom Skupštine dužnosti člana savjeta lokalnog javnog emitera Radio i TV Cetinje je razriješen Ivica Vukmirović

Iz DPS je objašnjeno da o tim tačkama nije bilo moguće raspravljati jer zato ne postoje zakonski osnovi, koji su se inače odnosili na razrešenje i imenovanje člana odbora za društvene djelatnosti, kao i člana Savjeta za davanje prijedloga, naziva naselja ulica i trgova i podizanje spomen obilježija.

Odbornik SDP Ivan Kusova, kazao je da takva odluka Skupštine predstavlja krešenje izborne volje građana i pravno nasilje, pa su prinuđeni da napuste sjednicu. Nakon što su odbornici SDP napustili plenarnu salu, skupština je nastavila rad raspravom o stanju uređenja prostora na Cetinju u 2012.

Odbornici su informisani da je u prošloj godini usvojeno osam važnih planskih dokumenata, a da je trenutno u fazi izrade još 20 planskih dokumenata. Ovo skupštinsko zasijedanje iskorišćeno je I da se da saglasnost za imenovanje novog direktora Vodovoda, Miloša Ražnatović, te usvoji I Statut Javne ustanove Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”.

Odlukom Skupštine dužnosti člana savjeta lokalnog javnog emitera Radio i TV Cetinje je razriješen Ivica Vukmirović, koji je imenovan za sekretara sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj pa zbog konflikta inetersa ne može obavljati obije funkcije.

U dijelu imenovanja, za novog odbornika SNP-a izabrana je Jovanka Đurašković, umjesto Ninoslava Kaluđerovića koji je na oktobarskoj sjednici podnio ostavku na tu funkciju.

Pročitan pozdravni telegram Đukanovića, ne i Milića

Određene zamjerka na rad cetinjskog parlamenta, ali tokom svečane sjednice za Dan Prijestonice imao je i odbornik SNP-a Slobodana Čavora. On je predsjedniku Skupštine Milutinu Vukiću, zamjerio što na toj sjednici, pojedinim odbornicima nije bilo obezbijedjeno mjesto u Sali, te da se tako nešto ne dešava prvi put.

Čavoru je tražio i objašnjenje, i na koji način je vršena selekcija, koji će se telegrami čestitke pročitati, a koji ne. Naime, on je želio da zna zašto je pročitan pozdravni telegram predsjednika DPS Mila Đukanovića, a ne i predsjednika SNP Srđana Milića, koji su u to vrijeme, kako kaže, bili u istoj ravni.

Međutim Vukić je imao objašnjenje za svoj potez – kako je kazao “pročitao je telegram koji je poslao Đukanović, kao telegram budućeg mandatara, a ne kao predsjednika političke stranke”.

Vukić je dodao i da uvažava kirtiku u vezi obezbjeđivanja mjesta za odbornike, ali je dodao “da je sa brojnih adresa dobio samo pohvale za organizovanje te sjednice”.

Bonus video: