U fokusu nove Vlade borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

Đukanović je rekao i da funkcioneri primjerom moraju djelovati i pokazati stvarnu spremnost na lična odricanja u krizi
53 pregleda 67 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 13:55h

Mandatar za sastav Vlade Milo Đukanović predstavio je poslanicima u crnogorskom parlamentu njen program i sastav.

Govoreći o programu, on je istakao da će izgradnja pravne države, odnosno borba protiv organizovanog kriminala i korupcije biti posebno u fokusu rada ove Vlade.

Govoreći o nedoumicama vezane za identitetska pitanja, Đukanović je rekao da Crna Gora nikome ništa ne duguje.

Ekspoze mandatara za sastav Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na sjednici Skupštine možete preuzeti OVDJE >>>

Kazao je da veličina i trajanje krize obavezuju na jačanje saradnje svih grana vlasti, političkih partija, najviših institucija države, NVO sektora, univerziteta, medija, sindikata...

On je kazao da evropski i evroatlanstki ciljevi ostaju konstanta u radu nove Vlade.

Rekao je da je jedini način da se odupremo krizi da se radi više i bolje. Đukanović je saopštio da se uz učešće javnosti mora analizirati svaki od privatizacionih aranžmana "i kritički provjerimo odgovornost partnera prema ugvoorenim obavezama".

"U svim slučajevima u kojim se pokaže da partneri nijesu ispunili svoje investicione obaveze...bez oklijevanja takve ugovore treba raskinuti", poručio je Đukanović.

On je rekao i da funkcioneri primjerom moraju djelovati i pokazati stvarnu spremnost na lična odricanja u krizi.

"Na privremeno niže funkcionerske zarade, na eliminisanje raznih dodataka platama... na prekid prakse da bilo ko prima više plata i nadoknada dok mladi visokoobrazovani godinama čekaju na novi posao... na prodaju velikog broja službenih automobila...", rekao je, između ostalog, Đukanović.

Sjednica će biti nastavljena u 13 sati i 15 minuta.

Asanović: Ova Vlada nije narodna, to je Vlada od prije 20 godina

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Radovan Asanović, iz redova Demokratske stranke jedinstva (DSJ) Zorana Žižića, saopštio je da neće učestvovati u radu sjednice parlamenta na kojoj će mandatar Milo Đukanović predstaviti program i sastav nove Vlade.

Predstavnici opozicije već su na svojim mjestima, a očekuje se da svakog trenutka počne zasjedanje.

Asanović je, na pitanje novinara, da li će ostali poslanici DF-a učestvovati u radu sjednice, rekao: "Oni imaju svoj program".

Asanović je rekao da "ova Vlada nije narodna", već da je vlada od prije 20 godina, koja ne udovoljava zahtjevima EU.

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore biće izabrana nova Vlada

Glavni odbori Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije podržali su u nedjelju predlog Đukanovića za sastav Vlade.

Igor Lukšić biće šef diplomatije, Raško Konjević ministar unutrašnjih poslova, dok će resor finansija voditi Radoje Žugić.

Na čelu Ministarstva ekonomije biće Vladimir Kavarić, ministar rada biće Predrag Bošković, dok će Suad Numanović voditi Ministarstvo za manjine.

Branimir Gvozdenović biće ministar turizma i održivog razvoja, Petar Ivanović vodiće resor poljoprivrede, Milica Pejanović Đurišić odbrane, Duško Marković pravde, Ivan Brajović saobraćaja, Branislav Mićunović kulture, a Sanja Vlahović nauke.

Slavoljub Stijepović biće ministar prosvjete, Miodrag Radunović zdravlja, a Vujica Lazović biće na čelu resora za informaciono društvo i telekomunikacije.

Ministar bez porfelja biće Marija Vučinović.

Potpredsjednici Vlade, koji su istovremeno i ministri, biće Igor Lukšić, Duško Marković, Vujica Lazović, dok će Rafet Husović na toj funkciji biti zadužen za regionalni razvoj.

Galerija

Bonus video: