Pokrenuta istraga o uticaju na rezultat glasanja u Nikšiću

Kako prenosi televizija Vijesti, iz Tužilaštva im je saopšteno da će taj predmet imati prioritet u njihovom radu
73 pregleda 46 komentar(a)
Drago Đurović, Foto: Ivan Petrušić
Drago Đurović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 03.12.2012. 18:51h

Osnovni državni tužilac u Nikšiću pokrenuo je danas istragu o navodnom uticaju na rezultat glasanja za predsjednika nikšićkog parlamenta.

Kako prenosi televizija Vijesti, iz Tužilaštva im je saopšteno da će taj predmet imati prioritet u njihovom radu.

Konstitutivna sjednica nikšićkog parlamenta prekinuta je u četvrtak jer nije bilo kvoruma za ponovno glasanje za predsjednika Skupštine, na kojem je insistirala opozicija zbog navodnih neregularnosti u izboru predstavnika vlasti Sonje Nikčević na tu funkciju.

Nakon glasanja za predsjednika, na kojem je Nikčević dobila glas više od kandidata opozicije Janka Vučinića, 21 odbornik potpisao je zahtjev da se glasanje ponovi jer, kako tvrde, nije bilo regularno.

Uslijedio je prekid sjednice poslije kojeg su odbornici koalicije Evropski Nikšić napustili salu, a sa njima i odbornik Pozitivne Crne Gore Drago Đurović. Pozitivna je nakon toga tražila od Đurovića da joj vrati mandate, što je on odbio, zbog čega je isključen iz stranke.

Pozitivna podnosi krivičnu prijavu protiv Đurovića

Pozitivna Crna Gora podnijeće sjutra nadležnim državnim organima, Upravi policije i Tužilastvu krivičnu prijavu protiv Draga Đurovića zbog osnovane sumnje u političku korupciju.

Đurović je isključen iz Pozitivne nakon što je u četvrtak, zajedno sa odbornicima koalicije Evropski Nikšić, napustio sjednicu lokalnog parlamenta, nakon čega nije bilo kvoruma za ponovno glasanje za predsjednika Skupštine, na kojem je insistirala opozicija zbog navodnih neregularnosti u izboru predstavnika vlasti Sonje Nikčević na tu funkciju.

Iz Pozitivne su saopštili da će od Uprave policije tražiti i da im dostavi informacije o tome kako su se u sali Skupštine opštine Nikšić, gdje je bila u toku konstitutivna sjednica, neovlašćeno našli službenici policije, kao i druge nepoznate osobe, i u to toku glasanja za predsjednika lokalnog parlamenta.

„Od Uprave policije ćemo zatražiti da se utvrdi identitet drugih javnosti nepoznatih lica, koja su se neovlašćeno našla u prostoriji Skupštine opštine dok je konstitutivna sjednica bila u toku“

„Tačnije, zatražićemo informaciju da li su određene osobe, koje se pojavljuju na TV snimcima, zaposleni u Upravi policije, i kako su se u momentu zvaničnog rada Skupštine, kada je glasanje bilo u toku, mogli naći u skupštinskoj sali, ko ih je pozvao i iz kog razloga“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će od Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost tražiti informacije da li na snimku sa sjednice Skupštine, koji će im biti dostavljen, ima još zaposlenih osoba u tim službama.

„Od Uprave policije ćemo zatražiti da se utvrdi identitet drugih javnosti nepoznatih lica, koja su se neovlašćeno našla u prostoriji Skupštine opštine dok je konstitutivna sjednica bila u toku“, kazali su iz Pozitivne.

Oni su poručili da će, nakon dobijanja odgovora, blagovremeno i potpuno informisati crnogorsku javnost.

„Pozitivna će se povodom neovlašćenog prisustva pripadnika policije konstitutivnoj sjednici Skupštine, koji se pominju u sredstvima javnog informisanja, obratiti unutrašnjoj kontroli rada Policije zbog osnovane sumnje da je došlo do prekoračenja ovlašćenja“, dodaje se u saopštenju.

Više puta pozivali Đurovića da vrati mandat

„I nije pošteno da oni budu obmanuti od nekoga ko se, na našu veliku žalost, našao na toj listi, krijući sve informacije o sebi“

Pozitivna Crna Gora ponovo je danas pozvala odbornika Draga Đurovića da joj vrati mandat koji je ostvaren sa njene liste, a ne da ga, kako su naveli, poklanja Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

„Inicijalni odbor Pozitivne Crne Gore Nikšić još jednom javno poziva Đurovića da joj vrati mandat koji je ostvaren sa naše liste, a ne da ga poklanja DPS-u“, saopšteno je iz Pozitivne.

Ta stranka podsjeća da je rezultat koji su ostvarili na lokalnim izborima u Nikšiću rezultat zalaganja i vjere u njihove ideje, i da je za njega zaslužan veliki broj članova i simpatizera Pozitivne.

„I nije pošteno da oni budu obmanuti od nekoga ko se, na našu veliku žalost, našao na toj listi, krijući sve informacije o sebi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da 23 hiljade građana nije dalo Đuroviću mandat da ga poklanja aktuelnoj politici koja je Nikšić dovela do ruba ekonomske propasti.

„Zato ga još jednom pozivamo da vrati ono što pripada Pozitivnoj Crnoj Gori, odnosno da ne krade narodnu volju“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: