Đukanović na Glavnom odboru DPS-a objavljuje imena ministara

Jedini funkcioneri iz aktuelne Vlade koji će izvjesno ostati na funkcijama su Igor Lukšić, Duško Marković, Milica Pejanović-Đurišić i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2012. 07:48h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović će na današnjoj sjednici Glavnog odbora stranke objaviti imena ministara koji će sa njim raditi u novoj crnogorskoj Vladi.

Osim stranačkih kolega koji će sjesti u ministarstke fotelje, mandatar za sastav vlade, trebalo bi da na tom stranačkom organu predstavi okvire programa sa kojim će u ponedjeljak izaći pred poslanike.

Iako Đukanović sastav vlade nije iznosio ni najbližim saradnicima u stranci, zasad je sigurno da će ministarsko mjesto dobiti lider Bošnjačke stranke Rafet Husović kojem bi trebalo da pripadne ministartvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu ili resor poljoprivrede, dok bi Marija Vučinović iz HGI trebalo da dobije mjesto ministra bez portfelja.

Prema nezvaničnim informacijama, jedini funkcioneri iz aktuelne Vlade koji će izvjesno ostati na funkcijama i u Đukanovićevom kabinetu su odlazeći premijer Igor Lukšić, te ministri pravde Duško Marković, Milica Pejanović-Đurišić koja je vodila ministarstvo odbrane, kao i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, koji bi mogao ponovo voditi resor rada i socijalnog staranja.

Izvjesno je da će i u novoj vladi SDP imati tri ministarstva, ali nije izvjesno koji će resori biti dodjeljeni Vujici Lazoviću i Ivanu Brajoviću. Prema nekim spekulacijama, moguće je da umjesto dosadašnjeg ministra saobraćaja Andrije Lompara SDP za trećeg člana vlade predloži nekog drugog stranačkog funkcionera.

Imena novih ministara ali i detalje dogovora sa DPS-om danas će biti objavljena i na sjednici GO SDP-a, na kojoj će biti obrazloženi detalji dogovora o radu vlade koji je sa Đukanovićem prethodno dogovorio lider manjeg koalicionog partnera Ranko Krivokapić.

Njih dvojica sastali su se krajem novembra da razgovaraju o programu nove vlade i tada je ocijenjeno da neophodna kadrovska revizija u Crnoj Gori. Đukanović je nakon toga od svih pomoćnika ministara, direktora uprava, direkcija, javnih preduzeća i ustanova zatražio da prije izbora nove vlade kovertiraju ostavke.

Đukanović će sjutra u Skupštini Crne Gore obrazložiti novi program i sastav vlade.

Bonus video: