Blažić: Odbornik ima pravo da glasa kako hoće

Blažić je kazao da su, što se tiče trenutne situacije u Nikšiću, legislativno posmatrano, izbori sprovedeni i izabran predsjednik skupštine
10 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 13:04h

Izborni sistem u Crnoj Gori postavljen je tako da odgovara opozicionim i pozicionim partijama, i problem je što ne poznaje mehanizme odgovornosti poslanika i odbornika građanima koji su ih birali, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

Blažić je kazao da su, što se tiče trenutne situacije u Nikšiću, legislativno posmatrano, izbori sprovedeni i izabran predsjednik skupštine.

"Kako je on izabran, to je potpuno drugačije pitanje, je li bilo političke korupcije ili nije, šta se dešavalo u pozadini, sjenci, to je posebna priča. I ako neko sumnja i postoji osnov sumnje da je bilo "kupovine" nekih odbornika, to je stvar koji nadležni državni tužilac treba da istraži", rekao je Blažić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ne postoji izborni sistem koji može da riješi sve situacije, "pri ovakvom mentalnom profilu kakav je u Crnoj Gori".

"Sistem se gradi za ljude koji imaju savjest i odgovornost, bojim se da u ovom našem sistemu mnogi nemaju to, naročito u situaciji kad posmatrate ukupno društveno stanje u kom je politika, nažalost, postala jedan od veoma profitabilnih biznisa", naveo je Blažić.

U takvim situacijama dodaje Blažić, ne postoji sistem koji može da uspostavi adekvatne odnose.

"Ono što je imanentno lokalnoj samoupravi, za razliku od državnog parlamenta, je promjena izbornog sistema i izbor ličnosti, odnosno predstavnika koji imaju povjerenje građana, a ne izbor partija", kazao je on.

Blažić je kazao da naš izborni sistem ne posjedujevažnu stvar, a to je nedostatak političke odgovornosti. "I nije to slučajno, nije to neznanje, nego je koncipiran onako kako odgovara partijskim oligarhijama, i pozicionim i opozicionim, tu nema apsolutno nikakve razlike", rekao je Blažić.

Građani Crne Gore koji, kako je rekao, navodno biraju odbornike ili psolanike nemaju apsolutno nikakav uticaj na to kako oni rade, niti imaju bilo kakvu pravnu mogućnost da utiču na svoje navodne predstavnike – odbornike i poslanike, jer nema instrumenata njihove javne kontrole.

"Oni se ponašaju suvereno, kako oni hoće, rade šta hoće, jer oni u suštini nijesu predstavnici građana, prema tome, ne odgovaraju građanima uopšte. To je apsurd sistema", precizirao je Blažić.

Kad bi, kako je kazao, imali mehanizme odgovornosti, to bi bila neka druga priča.

"U ovoj situaicji bi biračko tijelo moglo odmah da opozove tog odbornika, ako nije samo biračko tijelo zadovoljno njim ili je procijenilo iz nekih razloga da on, u stvari, ne ostvaruje one ciljeve kao njihov predstavnik", kazao je Blažić.

Sistem je, dodao je, postavljen onako kako isključivo odgovara partijskim oligarhijama.

"Da mogu da manipulišu i rade šta hoće, bez ikakvog nivoa odgovornosti. Apsolutno ne postoji nijedan element društvene odgovornosti, u tome je problem", rekao je Blažić.

On je, komentarišući ideju da nosilac mandata bude stranka, a ne odbornik, rekao da bi tu morao da se mijenja Ustav i da u takvim okolnostima nema mjesta razmišljanju o tome.

"Ali, nažalost, ima mjesta razmišljanju o drugim stvarima, koje oni nijesu htjeli da urade ni kad su bili u prilici, kad je mijenjan izborni zakon, jer ovakav izborni sistem apsolutno ne odgovara lokalnoj samoupravi i njenoj poziciji u sistemu", naveo je Blažić.

On je objasnio da je odbornik, ustavno-pravno, nosilac mandata i da je njegovo pravo kako će on da glasa i niko ne može da utiče na njega kako će da glasa.

"Nažalost, u praksi se to pretvorilo u nešto sasvim drugo. U praksi imamo da su, u suštini, maltene političke partije nosioci mandata, jer i građani ne biraju odbornike,

već političke partije i glasaju za političke partije", kazao je Blažić.

Galerija

Bonus video: