Gošović: Tužilaštvo treba da reaguje na političku korupciju u Nikšiću

"Ovo je test za čitavo demokratsko društvo. Jer se gubi svrha izbora ako se nakon njih političkom korupcijom može promijeniti volja građana"
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 15:26h

Država ne bi trebala da dozvoli da se vlast u Nikšiću uspostavi protivustavno, jer to ne bi bio odraz slobodne volje građana na izborima, smatra potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović.

Nikšićki parlament izabrao je u četvrtak predstavnicu koalicije Evropski Nikšić, Sonju Nikčević za predsjednika Skupštine, što je opozicija osporila, ocjenujujući da je bilo neregularnosti prilikom glasanja.

Opozicija nije imala kvorum da se ponovo glasa za predsjednika Skupštine, jer je odbornik Pozitivne Drago Đurović napustio sjednicu zajedno sa predstavnicima Evropskog Nikšića.

Gošović je kazao agenciji MINA da ponašanje Đurovića nije u skladu sa iskazanom političkom voljom na izborima, „ni njegovom brigom za dobro građana, s obzirom da je odbornik na opozicionoj listi“.

Prema riječima, potpredsjednika SNP-a, rješenje da odbornici imaju slobodan mandat ugrađeno je u zakonodavstvo i nemoguće ga je mijenjati. „Ali moguće je da Tužilaštvo radi svoj posao i tamo gdje postoji politička korupcija treba da to istraži i da pokrene postupak“

Gošović je rekao da je Ustavni sud ranije zauzeo stav da mandati pripadaju poslanicima i odbornicima, i da se tako stvorila mogućnost da oni njime raspolažu mimo stavova partije sa čije su liste izabrani.

„Tako se otvara mogućnost da se može postupati protiv volje birača koji su dali podršku izbornim listima na kojima su ti odbornici“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, rješenje da odbornici imaju slobodan mandat ugrađeno je u crnogorsko zakonodavstvo i nemoguće ga je mijenjati.

„Ali moguće je da Tužilaštvo radi svoj posao i tamo gdje postoji politička korupcija treba da to istraži i da pokrene postupak“, kazao je Gošović.

Ćutanje Tužilaštva: U Nikšiću kao u Andrijevici

Gošović tvrdi da, ako vlast omogućava takvo stanje u Andrijevici, onda to postaje praksa koja se ponovila u Nikšiću. „Nije problem u zakonu, već u tome da državni organi ne preduzimaju mjere koje im on omogućava“

On je ocijenio da se slučaj Andrijevice ponovio u Nikšiću, gdje, kako je naveo, državni tužilac nije procesuirao postupak po krivičnoj prijavi Pokreta za promjene, kada je vlast promijenjena po prelasku njihovog odbornika u klub Demokratske partije socijalista.

„Posljedica toga je da vlast u Andrijevici i danas ne funkcioniše. A i u podgoričkom parlamentu je takođe došlo do izmjene izborne volje građana“, rekao je Gošović.

On je dodao da situacija u Nikšiću posao za tužioca koji treba da istraži.

„Slučaj u Nikšiću se može očekivati, s obzirom da niko nije snosio negativne posljedice za dešavanja u Andrijevici“, rekao je Gošović.

Prema njegovim riječima, ako vlast omogućava takvo stanje u jednoj opštini, onda to postaje praksa koja se ponovila u Nikšiću.

„U Andrijevici građanin vrši funkciju na neovlašćen način, a niko iz Vlade ne preduzima mjere i pored krivične prijave i pisama koje je SNP uputio premijeru“, kazao je Gošović.

Vijenci za mrtve institucije (Ilustracija)

On je kazao da se reakcija državnih organa teško može očekivati, „imajući u vidu kako su se ponašali u slučaju Andrijevice“.

„Ovo je test za čitavo demokratsko društvo. Jer se gubi svrha izbora ako se nakon njih političkom korupcijom može promijeniti volja građana. Država ne bi smjela da dozvoli da se vlast uspostavi u Nikšiću protivustavno“, precizirao je Gošović.

Najveći problem je, tvrdi on, što se ne preduzimaju mjere u utvrđivanju postojanja elemenata političke korupcije.

„Nije problem u zakonu, već u tome da državni organi ne preduzimaju mjere koje im on omogućava“, rekao je Gošović.

Galerija

Bonus video: