Đukanović traži kovertirane ostavke svih javnih funkcionera, osim ministara

Poruka šefovima organa izvršne vlasti i njihovim pomoćnicima, direktorima javnih preduzeća i ustanova
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.11.2012. 08:21h

Šef Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović zatražio je od svih pomoćnika ministara, direktora uprava, direkcija, javnih preduzeća i ustanova da prije izbora nove vlade kovertiraju ostavke.

To je potvrđeno “Vijestima” iz više izvora iz DPS-a nakon što je juče popodne stigla dojava o toj mogućnosti.

Glavni odbori DPS-a i SDP-a raspravljaće o kandidatima za ministre u nedjelju 2. decembra

"I da niko na funkciju ne može računati kao na stečeno pravo, ni po individulanoj osnovi, ni po partijskoj pripadnosti", kazao je izvor “Vijesti” iz DPS-a.

Prema informacijma “Vijesti”, pojedini ministri su organizovali hitne sastanke sa saradnicima kako bi ih obavijestili o partijskoj direktivi da daju bjanko ostavke iako crnogorsko zakonodavstvo tako nešto ne poznaje.

Krivokapić je prije nekoliko dana nagovijestio ovakvu mogućnost kada je novinarima saopštio da se u razgovoru sa Đukanovićem saglasio da je potrebna kadrovska revizija svih struktura. I budući premijer je u nekoliko navrata ponovio da su potrebna kadrovska osvježenja.

Ukoliko kovertiraju ostavke, a to ne moraju da urade, resorni ministri ih mogu aktivirati u svakom trenutku, a da pri tom, u slučaju konflikta, ne moraju prolaziti kroz pravne zavrzlame, negativne ocjene o radu u dužem periodu

To se može, takođe, tumačiti i kao politički marketing jer je novi-stari premijer više puta prijetio da u vlasti više neće biti mjesta za one koji ne rade, ali nikada nije ispunio to svoje obećanje. Takođe, izborom nove vlade ionako prestaje mandat svim direktorima uprava i direkcija koji su u skladu sa starim zakonom birani bez konkursa.

Izuzetak su direktori javnih preduzeća čiji izbor ne zavisi od izbora vlade, ali i nekoliko direktora vladinih institucija koji su nedavno birani na javnom konkursu, prema novim rješenjima iz Zakona o državnim službenicima i namještencima.

Onima koji su tako birani, poput direktora Uprave carina i Uprave za nekretnine, prema zakonu mandat traje pet godina.

Ukoliko kovertiraju ostavke, a to ne moraju da urade, resorni ministri ih mogu aktivirati u svakom trenutku, a da pri tom, u slučaju konflikta, ne moraju prolaziti kroz pravne zavrzlame, negativne ocjene o radu u dužem periodu, da bi ih razriješili sa te funkcije.

Rok do kada bi pomoćnici ministara i straješine organa morali da dostave bjanko ostavke ističe vjerovatno u nedjelju ili ponedjeljak. Glavni odbori DPS-a i SDP-a raspravljaće o kandidatima za ministre u nedjelju 2. decembra.

Očekuje se da će Đukanović prethodno na Predsjedništvu te partije obaviti posljednje konusultacije o programu nove vlade i kadrovskim rješenjima.

Ranije je najavljeno da će sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o programu i sastavu nove vlade održati u ponedjeljak 3. decembra.

Bonus video: