Medojević: SAD postavile Đukanoviću uslov za povratak - Rusija ili NATO

"Ako je starteški interes SAD da Crnu Goru na briznu učlani u NATO, sigurno da će kriterijumi za članstvo biti drastično ublaženi"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 17:31h

Milu Đukanoviću dozvoljeno je da se vrati na mjesto premijera pod uslovom da u njegovoj vladi ne bude ministara koji su pod uticajem Rusije i koji su neprihvatljivi zapadnim silama, smatra lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

U izjavi "Vijestima" Medojević tvrdi da je američka administracija pred Đukanovića postavila uslov - Rusija ili NATO.

Osvrćući se na nedavnu posjetu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Filipa Rikera Podgorici i njegov susret i pohvale na račun Đukanovića, Medojević je kazao da je "prilično siguran" da će se sastav nove vlade diktirati spolja: "Nije slučajan izbor sagovornika Rikera i činjenica da se susreo sa Duškom Markovićem i Milicom Pejanović-Đurišić, a nije sa aktuelnim premijerom Igorom Lukšićem ili slučajno njegovim mentorom Milanom Roćenom.”

Medojević je ocijenio da povratak kompromitovanog političara kakav je Đukanović na premijersku poziciju i podrška nekih cenatar međunarodne politike za formiranje vlade sa manjinskim stranakama, posljedica strateških interesa nekih inostranih faktora.

Nakon arpskog proljeća i promjena odnosa velikih sila u uticaju na Sredozemlju, Crna Gora je, kaže Medojević, ostala jedina mediteranska država koja nije pod kontrolom NATO-a.

Postoji ozbiljna zabrinutost u nekim važnim strukturama NATO-a, kazao je on, da bi ruska sredozemna flota koja je u Siriji, nakon raspleta krize mogla potražiti novu lokaciju na Mediterenu za svoju bazu.

Po njemu, trenutno jedina mogućnost je Boka kotorska, te da je očigledno da se nekim centrima moći veoma žuri da se zatvori i taj mali komadić obale, kako bi spriječili starteško pozicioniranje Rusije i njenih vojnih potencijala na crnogorksom primorju.

"Ako je starteški interes SAD da Crnu Goru na briznu učlani u NATO, sigurno da će kriterijumi za članstvo biti drastično ublaženi", smatra Medojević.

"Urgentnost situacije sa ruskom flotom u Siriji mogla bi motivisati zvaničnike SAD da zažmure na kriminal, šverc, korupciju, zastoj u reformama u vojsci i sektoru bezbjednosti, slabu podršku javnosti učlanjenju u NATO", ocijenio je sagovornik "Vijesti".

Medojević je kazao da će se tražiti "brza rješenja" bez obzira na procedure, reforme i odnos javnosti.

On je kazao da nije isključeno da će Đukanović dobiti zadatak da obezbijedi dvotrećinsku većinu u Skupštini za glasanje za članstvo u NATO-u.

Mišljenja je da bi tu većinu mogao dobiti od Pozitivne i dijela SNP-a, koji "nikada u javnosti nijesu dali nikakve izjave protiv NATO-a".

Nije isključeno, dodaje on, i da su problemi koji su iskrsli u formiranju vlasti u Nikšiću, takođe povezani za linijom podjele - ko je za NATO, a ko protiv.

Medojević podsjeća da je PzP partija koja se zalaže da Crna Gora bude članica NATO-a, i da je pristupanje kolektivnom sistemu bezbjednosti i refrome tog sektora interes države i svih njenih građan i da bi imajući u vidu mnoge aspekete interes i NATO-a i Crne Gore bio da se odluka donese na fer i poštenom referendumu.

Galerija

Bonus video: