Sjednica SO Nikšić odložena, i odbornik Pozitivne napustio salu

"Jednostavno ne znam šta se desilo. Šokiran sam", kratko je član Pozitivne Nikola Koćalo prokomentarisao odluku Đurovića da napusti sjednicu
437 pregleda 395 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 19:03h

Kandidat kolacije za Evropski Nikšić Sonja Nikčević, tajnim glasanjem izabrana je za predsjednika Skupštine opštine Nikšić, ali je njen izbor bio samo uvertira u haos, koji je kasnije nastao.

Članovi komisije iz opozicije tvrdili su da je došlo do zamjene listića jer je prilikom glasanja kandidat Demokratskog fronta i Pozitivne Janko Vučinić imao 21, a Nikčević 20 glasova.

Sonja Nikčević

Članovi opozicije, njih 21, tražili su ponovno glasanje za predsjednika SO Nikšić, zbog neregularnosti prvog glasanja.

Članovi koalicije Evropski Nikšić su to odbili i tražili da se verifikuje izbor predsjednika Skupštine opštine.

Drago Đurović

Članovi koalicije Evropski Nikšić nakon toga su napustili skupštini, a sa njima i novi odbornik član pozitivne Drago Đurović, pa je predsjedavajući Drago Tomić zbog nedostatka kvoruma odložio sjednicu.

"Jednostavno ne znam šta se desilo. Šokiran sam", kratko je prokomentarisao član Pozitivne Nikola Koćalo potez Đurovića.

Datum održavanja nove sjednice biće naknadno dogovoren.

Vučinić i Nikčević bili su kandidati za predsjednika Skupštine opštine Nikšić.

Inače, početkom sjednice kasnio je se zbog tehničke greške jer je na mjesto Vjere Miljanić, koja je podnijela ostavku, izabran Drago Đurović iz Pozitivne kojem je greškom stajalo da je iz Demokratskog fronta.

Pozitivna prihvatila predlog Fronta

Pozitivna Crna Gora je prihvatila ranije predlog Demokratskog fronta (DF) da za predsjednika Skupštine opštine Nikšić bude izabran Janko Vučinić, kao nestranačka ličnost sa liste Fronta.

Time bi se izbjeglo raspisivanje novih lokalnih izbora u Nikšiću, a prihvatanje Vučinića može se tumačiti kao kompromis.

Pozitivci su prihvatili Vučinića, iako je izbor nestranačke ličnosti samo jedan od uslova iz platforme koju su ponudili DF-u. U platformi Pozitivna je od svih konstituenata Fronta zatražila da potpišu da će poštovati državne simbole i da javno demantuju navode da Pozitivna nije željela Srbina na čelu Nikšića.

Izvor iz Pozitivne je rekao da oni ostaju pri platformi.

Na drugoj strani, DF je samo prije nekoliko dana odbio predlog Pozitivne da za predsjednika SO i gradonačelnika predloži nestranačke ličnosti, uporno insistirajući da se prvo postigne dogovor da Milutin Đukanović zauzme funkciju gradonačelnika.

Srđan Perić

Mogućnost da Vučinić bude kandidat DF za predsjednika SO ranije juče nije želio da komentariše direktor Pozitivne Srđan Perić.

On je rekao da je raniji predlog da Rade Milošević iz Pozitivne bude kandidat za predsjednika SO “iznuđeno rješenje” jer se ostala dva politička subjekta u Nikšiću nijesu mogla usaglasiti oko te funkcije.

Istovremeno, iz Pozitivne su ocijenili i da će DF snositi odgovornost ako dođe do raspisivanja novih izbora u Nikšiću. Potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić istakla je da je ta stranka “krajnje konstruktivno pristupila političkom dogovoru”.

Uoči današnje sjednice otvorilo se pitanje verifikacije mandata novog odbornika Pozitivne, nakon što je prije dva dana odbornica te partije Vera Miljanić podnijela ostavku.

I dok pravnik Dragan Šoć tvrdi da SO neće moći bez kvoruma da konstatuje dolazak novog odbornika Pozitivne, te da bi odbornici DPS-a mogli da opstruiraju taj proces, potpredsjednik SNP-a Neven Gošović je ukazao da lokalni parlament “može bez kvoruma da konstatuje mandata novog odbornika”: Gošović je podsjetio da je u Crnoj Gori po ovom pitanju već i uspostavljena sudska praksa.

“Tako je, primjera radi, presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 13. 5. 2003. godine, odbijena tužba Državnog tužioca Crne Gore za poništenje akta potvrđivanja mandata trojici novih odbornika Skupštine opštine Budva, zbog nepostojanja kvoruma za odlučivanje na sjednici Skupštine na kojoj je izvršena verifikacija mandata”, objasnio je Gošović.

Slično razmišlja i Jasavić, koja je ocijenila da je verifikacija proces koji se odvija po automatizmu.

Iz DPS-a su kazali da imaju obavezu da sačuvaju povjerenje koje su dobili od građana Nikšića, te da će se “na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta odgovorno odnositi prema povjerenim mandatima”.

Zajednica opština zove na izbore

U Zajednici opština Crne Gore, čiji je generalni sekretar Rajko Golubović, ocijenili su da trenutna situacija upućuje na potrebu raspisivanja novih izbora u Nikšiću.

Oni su pozvali sve političke subjekte i nadležne državne organe da što prije preduzmu sve mjere u pravcu uspostavljanja vladavine prava, kako bi se u Nikšiću poslije dužeg vremena, obezbijedilo vršenje poslova od neposrednog i zajedničkog interesa za lokalno stanovništvo.

"Budući da je Poslovnikom o radu Skupštine Opštine Nikšić precizno utvrđen rok za sazivanje i održavanje prve - konstitutivne sjednice i da Skupština Opštine Nikšić nije konstituisana u roku koji je propisan Poslovnikom, upućuje na potrebu ponovne provjere izborne volje građana i održavanja novih izbora”, navodi se u saopštenju Zajednice opština.

SNP: Gaženje volje građana

Izbor odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Sonje Nikčević za predsjednika Skupštine Opštine Nikšić pokušaj je grubog gaženja izborne volje građana, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Konstitutivna sjednica nikšićke Skupštine prekinuta je danas zbog nedostatka kvoruma, nakon što je za predsjednika lokalnog parlamenta izabrana Nikčević. Iz lokalne opozicije tvrde da je bilo neregularnosti tokom glasanja i da im je jedan glasački listić zamijenjen.

„U Skupštini opštine Nikšić je u režiji DPS-a napravljen pokušaj grubog gaženja izborne volje građana Nikšića. Takav oblik otvorene političke korupcije moguć je samo u državi koja nema državnog tužioca“, navodi se u saopštenju SNP-a.

U toj partiji smatraju da se ponovio slučaj opštine Andrijevica, što se, kako su kazali, moglo i očekivati.

„Već viđeni scenario pokušaja flagrantnog otimanja vlasti u Andrijevici, DPS je sada probao da primijeni i u Nikšiću. Ovakva dešavanja svakako ne bi mogla imati podršku ni u jednom demokratskom društvu“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a navode da Ustav propisuje da se ne može uspostaviti ni priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima.

To načelo, kako su dodali, obavezuje sve napredne snage u Crnoj Gori, i nadležne državne organe, da na primjeru Nikšića pravnim i demokratskim sredstvima ne dozvole formiranje vlasti suprotno izraženoj volji građana.

„Izbornu volju Nikšićana u čitavom ovom procesu SNP je ispoštovala na častan i odgovoran način, za razliku od drugih ničim ne uslovljavajući proces postizanja političkog dogovora, niti doprinoseći odugovlačenju tog procesa“, kaže se u saopštenju SNP-a.

Prema njihovim riječima, takav odgovoran odnos odbornici SNP-a iskazali su i prilikom glasanja, „nedvosmisleno podržavajući kandidata opozicije“.

Galerija

Bonus video: