20 odsto teritorije Crne Gore u ruskom vlasništvu

Autorka Manuela Ropert u prilogu pod nazivom "Crna Gora- Kriza bez kraja: Država na rasprodaji“ govori o stanju u Crnoj Gori
96 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 17:06h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije više se ne miješa u politiku i čak sarađuje u pojedinim pitanjima sa crnogorskom državom, objavila je bavarska državna televizija Bajerišes fernzen u prilogu koji analizira stanje u Crnoj Gori.

U prilogu pod nazivom "Crna Gora- Kriza bez kraja: Država na rasprodaji“, autorka Manuela Ropert navodi da nakon obnove nezavisnosti predstavnici Srpske pravoslavne crkve crkvene proslave sve rijeđe koriste za demonstracije srpskog nacionalizma.

“Mitropolit se u međuvremenu više ne miješa u politiku i čak sarađuje u pojedinim pitanjima sa crnogorskom državom, iako je odbio neformalnu ponudu iz Vladinih krugova da se crkveno otcijepi od SPC i postane glava crnogorske crkve”, navodi se u prilogu.

U prilogu njemačke televizije Crna Gora se opisuje kao bogatstvo kontrasta koji ostavljaju bez daha, navodeći da cijela država “stenje i kuka” pod pritiskom krize. Takvo stanje, kako se navodi, Crnogorci bi mogli shvatiti i kao šansu da se koncentrišu na održivi razvoj, umjesto na brzu zaradu.

Navodi se i da je krajem 2005. država dvije trećine akcija KAP-a prodala ruskom oligarhu Olegu Deripaski za oko 150 miliona eura, a da je ruski menadžment prikazivao umanjenu dobit, da bi izbjegao plaćanje poreza. U prilogu se ističe da KAP nudi gomilu prednosti, jer geografski položaj obezbjeđuje jasnu privilegiju, ima blizinu važnih tržišta i malu udaljenost od luke i rudnika Boksiti.

U prilogu njemačke televizije Crna Gora se opisuje kao bogatstvo kontrasta koji ostavljaju bez daha, navodeći da cijela država “stenje i kuka” pod pritiskom krize

Podsjećajući na privatizaciju KAP-a u prilogu se ističe da bi Crna Gora trebalo nešto da nauči iz grešaka kada se bude spremala za privatizaciju Luke Bar. Treća po veličini luka jadranske istočnoevropske obale, kako se navodi, posluje trećinom svojih kapaciteta. “Polufabrikati iz Rusije se ovdje pretovaraju i transportuju za Srbiju, koja od 2006. više nema izlaz na more. Zbog toga Beograd planira da za 30 miliona eura kupi dio akcija Luke Bar.“

Govoreći o Budvi kao turističkoj metropoli, bavarska televizija je objavila i da su Rusi Crnoj Gori obezbijedili turističku ekspanziju i da je istovremeno u zemlju ušla gomila ruskih para. Evropske diplomate, kako se navodi, upozoravaju da ruski novac čeka da bude opran crnogorskim učlanjenjem u EU.

“Po ocjeni lokalnih eksperata, oko 80 odsto do sada prodatih nekretnina u Budvi, u vrijednosti od milijardu eura, a time i 20 odsto državne teritorije, postalo je rusko vlasništvo”, navodi se u prilogu uz pitanje da li je bilo neophodno da se poslije sticanja nezavisnosti od Srbije Crna Gora upusti u novu, privrednu zavisnost od Rusije.

Galerija

Bonus video: