Lazović rekao istinu o internet penetraciji, ali je Pobjeda pogrešno prenijela

"...izvještači ponekad ne prenesu tačno iskaz učesnika nekog medijskog događaja..."
69 pregleda 3 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.11.2012. 15:28h

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović govorio je istinu kada je govorio da Crna Gora ima najveću internet penetraciju u odnosu na region, ali je njegovu izjavu, navodi Istinomjer, pogrešno prenio dnevni list Pobjeda.

Prema Pobjedi, Lazović je rekao: "Formiranje posebnog ministarstva, uspostavljanje gotovo cjelokupnog pravnog okvira u skladu sa standardima EU i najveća internet penetracija u regionu i nivo mobilne penetracije iznad prosjeka EU, pokazatelji su da sigurno koračamo prema cilju, izgradnje naše zemlje kao modernog digitalnog društva".

Numanović nije ispunio obećanje, Lazović poluistinito o penetraciji >>>

Procenat korisnika interneta u Crnoj Gori je mnogo manji nego u pet zemalja regiona, pa je taj dio navodne ministrove izjave Istinomjer kaznio negativnom ocjenom.

Penetracija internet korisnika u Crnoj Gori koju je Pobjeda navela kao izjavu Lazovića se odnosi na ukupan broj internet korisnika i ona, u prvom polugodištu 2012. iznosi 50 odsto.

U istom periodu u Sloveniji je broj internet korisnika bio 72,1 odsto, Hrvatskoj 70,7 odsto, u BiH 60 odsto, u Makedoniji 56,7 odsto i u Srbiji 56,4 odsto.

Niži stepen internet penetracije u odnosu na Crnu Goru je u Albaniji – 49, i na Kosovu – 20.5 odsto.

Lazović, međutim, kada je govorio o tome da Crna Gora ima najveću internet penetraciju u regionu nije govorio o opštem broju korisnika interneta, već o korisnicima širokopojasnog pristupa. Crna Gora ima 13 odsto korisnika broadband pristupa, što je stavlja na prvu poziciju u odnosu na zemlje regiona.

U Crnoj Gori, nivo penetracije mobilnog interneta, kako je rekao Lazović, iznosi 10,4 odsto, dok je u 27 zemalja EU osam odsto

Iako je Pobjeda bila u pravu kada je navela da je nivo mobilne penetracije u Crnoj Gori iznad prosjeka EU, Lazović zapravo nije govorio o opštem broju korisnika usluge mobilne telefonije, već o nivou penetracije mobilnog interneta, prema kojem je Crna Gora iznad prosjeka zemalja EU. U Crnoj Gori, nivo penetracije mobilnog interneta, kako je rekao Lazović, iznosi 10,4 odsto, dok je u 27 zemalja EU osam odsto.

Istinomjer se izvinio Lazoviću i posjetiocima, podsjećajući da komentare bazira na izjavama koje su stavljene pod navodnike u dnevnim novinama i na portalima.

"Ovaj slučaj je pokazao da izvještači ponekad ne prenesu tačno iskaz učesnika nekog medijskog događaja ili da grubo parafrazirani iskaz stavljaju pod navodnike. O tome bi, naravno, prvenstveno trebalo da brinu sami novinari i urednici u medijima, ali i oni koji su zaduženi za odnose sa javnošću, koji bi blagovremeno trebali da skreću pažnju medijima na greške učinjene prilikom izvještavanja, a posebno ako je o pogrešnom citiranju riječ. Ovo je posebno važno zbog toga što izvještaji iz medija mogu biti korišćeni kao relevantni izvori i nakon znatnog protoka vremena, kada bi bilo znatno komplikovanije osporavati njihovu tačnost", navodi se u saopštenju Istinomjera.

Bonus video: