Grupa građana iz Luksemburga traži da konzulat te zemlje bude u Beranama

Grupa crnogorskih građana u Luksemburgu obnovila inicijativu da diplomatsko predstavništvo te zemlje u Crnoj Gori bude otvoreno u gradu na Limu
0 komentar(a)
Luksemburg, Foto: Wildeshauser-lauftreff.de
Luksemburg, Foto: Wildeshauser-lauftreff.de
Ažurirano: 26.11.2012. 08:37h

Grupa crnogorskih građana u Luksemburgu obnovila je inicijativu da, ukoliko ta zapadnoevropska zemlja bude otvarala diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori, to bude u Beranama.

Istovjetnu inicijativu je prije pet godina pokrenuo Klub naših iseljenika u toj zemlji na čijem čelu je bio Halil Agović, ali do sada ta ideja nije realizovana.

Crnogorski građani u Luksemburgu ističu da nema grada u Crnoj Gori iz kojeg više stanovništva boravi ili je boravilo u Luksemburgu, koliko je to iz Berana, a posebno sa područja Petnjice.

“Mislimo da je inicijativa da diplomatsko predstavništvo ove zemlje bude smješteno u Beranama veoma dobra, i da će je podržati veliki broj građana. Naravno, od nas ne zavisi da li će ona biti realizovana, ali naše je da ukažemo da je to potpuno racionalna ideja“, kazao je jedan od crnogorskih iseljenika koji nije želio da mu se pominje ime, jer još nije u potpunosti regulisao svoj status u Luksemburgu.

Nezvanični podaci kazuju da u Luksemburgu, samo sa sjevera Crne Gore, ima oko 15 hiljada ljudi koji tamo danas regularno borave, od čega više od polovine iz Berana, i to uglavnom sa područja Bihora.

U štampanom izdanju čitajte:

Šta sve povezuje Luksemburg i Berane

Kako je pokrenut talas imigracije u Luksemburg

Bonus video: