Uljarević: Nikšićka lekcija; Selić: Strah dijela opozicije za preuzimanje odgovornosti

„Ovdje su se mijenjale ozbiljnije forme od simbola, ali nikad demokratskim putem. Društvo sad ima šansu i opozicija nosi tu odgovornost“
58 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2012. 14:52h

Pregovori u Nikšiću mogu opoziciji biti ključna lekcija koju, ako je nauči, može primijeniti za promjenu vlasti i na državnom nivou, ocijenila je direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Ona je podsjetila da Nikšić ima iskustvo opozicione vlasti i da se na lokalnom nivou vlast mijenjala u većini crnogorskih opština.

„Činjenica je da opozicija nikada nije do kraja uspjela da kapitalizuje tu situaciju, ali sve se uči i za sve treba vrijeme.

Pregovori u Nikšiću, iako opterećeni problemima, mogu biti ključna lekcija, koju ako nauči, opozicija može primijeniti i za promjenu vlasti na državnom nivou“, rekla je Uljarević agenciji MINA.

"Pregovori u Nikšiću, iako opterećeni problemima, mogu biti ključna lekcija, koju ako nauči, opozicija može primijeniti i za promjenu vlasti na državnom nivou", rekla je Uljarević

Ona smatra da je opozicija svjesna odgovornosti ukoliko preuzme vlast, ali i činjenice da se što prije mora domoći vlasti ako hoće da sačuva svrhu postojanja.

„Da bi osvojila vlast potrebni su neki iskoraci i jedan od njih je nalaženje rješenja za stanje u Nikšiću.

To rješenje ne smije ići nauštrb onih vrijednosti na kojima će se dalje razvijati crnogorsko društvo“, kazala je Uljarević.

Ona smatra da je razlog da se u Crnoj Gori vlast nije mijenjala više od dvije decenije političko nadmudrivanju i pokušaju da se izgradi što bolja pozicija za neke buduće političke izazove.

"Pozitivna je dala konkretnu ponudu koja je prouzrokovala pregovore. Nezavisno od toga da li se nekome ta platforma sviđala ili nije o njoj se pregovaralo i došlo do nekog dogovora“, ocijenila je Uljarević.

Sa pregovora opozicije u Nikšiću

"Pozitivna je dala konkretnu ponudu koja je prouzrokovala pregovore. Nezavisno od toga da li se nekome ta platforma sviđala ili nije o njoj se pregovaralo i došlo do nekog dogovora“

Ona je kazala da je poštovanje državnih simbola bazični uslov sa kojeg se kreće na suštinsku promjenu vlasti.

„Ovdje su se mijenjale mnogo ozbiljnije forme od simbola, ali nikada demokratskim putem. Crnogorsko društvo sada ima šansu i opozicija nosi tu odgovornost“, rekla je Uljarević.

Ona je ukazala da je Platforma Pozitivne legalističkog karaktera, a ne identitetskog.

„Dok su zakonski propisani državni simboli vi ih morate poštovati, a ako mislite da oni ne odražavaju suštinu crnogorskog suvereniteta onda ih mjenjate na zakonom propisan način.

To je stvar međunarodno prihvaćenih bazičnih principa na koja se dalje nadograđuju druga pitanja“, zaključila je Uljarević.

Selić: Državu čine građani, a ne simboli

Direktor odjeljenja za istraživanje javnih politika Centra za monitoring i istraživanje, Ana Selić, smatra da linije rascjepa između opozicionih partija ne idu po pitanjima programskih razlika već po osjetljivim nacionalnog identiteta i državnih simbola koja, deceniju služe za mobilizaciju birača i odvlačenje njihove pažnje od realnih problema.

„Trenutni sukob između DF i Pozitivne, koji se hrani teškim optužbama sa obje strane, šteti rejtingu obje strane a razočaranost građana će biti jasno vidljiva na sljedećim izborima“, kazalla je Selić agenciji MINA.

„Ta pitanja su izuzetno bitna za državu ali su u CG zloupotrebljena do krajnjih granica, da bi se prikrili nedostaci jasne vizije i partijskog programa. CG ima svoje simbole i svoje granice koji se moraju poštovati sve dok su Ustavom definisani“

Prema njenim riječima sukobi među opozicijom doprinose opstanku na vlasti istih ljudi i povećava ionako veliku pasivnost građana Crne Gore.

"Opozicija je izgubila optimalan trenutak da, u euforiji za njih povoljnih izbornih rezultata, formira vlast u Nikšiću i pokaže kredibilnost i rezultate", kazala je ona.

Selić smatra da je kod dijela opozicije moguć strah za preuzimanje odgovornosti za ekonomski razorenu opštinu u kojoj je, kazala je, nemoguće brzo postići značajne i vidljive rezultate.

"Ne smatram da bi opozicija zauvijek željela da zadrži taj status, niti da je strah od odgovornosti ključan za njihovo djelovanje, ali mislim da bi trebala biti svjesnija koliku odgovornost ima prema svojim biračima", navela je Selić.

Ona je ukazala da su identitetska pitanja bitna za državu.

„Ta pitanja su izuzetno bitna za državu ali su u Crnoj Gori zloupotrebljena do krajnjih granica, da bi se prikrili nedostaci jasne vizije i partijskog programa. Crna Gora ima svoje simbole i svoje granice koji se moraju poštovati sve dok su Ustavom definisani“, ukazala je Selić.

Prema njenim riječima, rasprava o simbolima je legitimna, i svaka partija može iznijeti svoje prijedloge za promjenu, „ali za to vrijeme je neophodno da ih poštuju sve partije“.

Ona smatra da je slična situacija možda još jedino poznata zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza gdje, kako je navela, vlast često poteže pitanja jezika i nacionalnosti, kako bi prikrila propuste i nekvalitetna zakonska rješenja.

„Naši političari treba da budu svjesni da državu čine građani, a ne simboli, i da je biračima dosta decenijskih podjela“, poručila je Selić.

Ona je ocijenila da bi, ukoliko bi prosječna zarada u Crnoj Gori bila povećana nekoliko puta, nezaposlenost smanjena, povećan kvalitet obrazovnog i zdravstvenog sistema, prosječni građanin bio ponosan na bilo kakvu zastavu i himnu svoje države.

Galerija

Bonus video: