Pozitivna dobila Lekićevo pismo: Čekaće odgovor Fronta na njihov predlog

Predlog Nove da kandidat Demokratskog fronta (DF) za gradonačelnika Nikšića Milutin Đukanović zamrzne stranačke funkcije u Novoj “vrlo teško će proći”
82 pregleda 134 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2012. 13:25h

Pozitivna Crna Gora dobila je pismo lidera Demokratskog fronta (DF), Miodraga Lekića, u kojem se predlaže da predsjednik nikšićke Opštine bude Milutin Đukanović, uz zamrzavanje svih stranačkih funkcija i članstva u Novoj srpskoj demokratiji (NOVA), kazao je politički direktor te partije, Srđan Perić.Upitan da li je taj predlog prihvatljiv, Perić je agenciji MINA rekao da Pozitivna još čeka odgovor Fronta na ponudu da nestranačka ličnost bude na toj funkciji.

Predlog Nove da kandidat Demokratskog fronta (DF) za gradonačelnika Nikšića Milutin Đukanović zamrzne stranačke funkcije u Novoj “vrlo teško će proći”, a Pozitivna Crna Gora čeka odgovor DF-a na raniji predlog stranke Darka Pajovića da funkciju predsjednika opštine obavlja nestranačka ličnost, saznaju “Vijesti” u Predsjedništvu Pozitivne, koje je do kasno sinoć razmatralo aktuelnu političku situaciju u Nikšiću.

Ranije juče održan je sastanak nikšićkih odbora DF-a, SNP-a i Pozitivne, na kojem je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni danas, nakon kojih bi trebalo da bude objavljeno ime budućeg predsjednika Skupštine opštine. Tom prilikom, međutim, nije saopšteno da će biti poznato i ime gradonačelnika Nikšića.

Direktor Pozitivne Srđan Perić kazao je Televiziji Vijesti da ta stranka nije dobila ponudu Demokratskog fronta po kojem bi funkcioner Nove Milutin Đukanović zamrznuo sve funkcije kada bude izabran za predsjednika Opštine Nikšić.

“Koliko nam je iz medija poznato, radi se o obraćanju Nove, koja je jedan od konstituenata DF-a. Kada dobijemo ponudu, prema njoj ćemo se i odrediti", rekao je Perić.

Na pitanje je li prihvatljiv predlog da Đukanović zamrzne funkcije u Novoj, Perić je rekao:

"Koliko je nama poznata, on je funkcioner Nove".

Predsjedništvo Nove srpske demokratije ranije je uz konsultacije sa liderom Demokratskofg fronta Miodragom Lekićem, poslalo ponudu Pozitivnoj Crnoj Gori, u kojoj se navodi da je ta stranka zatražila od svog člana i kandidata za gradonačelnika Nikšića Milutina Đukanovića da, nakon što bude izabran na mjesto predsjednika, zamrzne sve funkcije u toj partiji i poštuje sve prethodno utvrđene sporazume, prenijela je Televizija Vijesti.

Predsjednik Nove Andrija Mandić kazao je da traži od kandidata da poštuje sve sporazume između Pozitivne, Fronta i SNP-a, kao i zakone, uključujući onaj o državnim simbolima.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

"Nakon konsultacija u okviru predsjedništva DF-a, koji je u potpunosti podržao predsjednik Miodrag Lekić, predsjedništvo Nove zatražilo je od svog člana Milutina Đukanovića da, nakon stupanja na dužnost predsjednika opštine Nikšić, zamrzne sve stranačke funkcije i članstvo u Novoj", rekao je Mandić.

Kako je dodao takva odluka doprinosi formiranju nikšićke vlasti, a stvara se mogućnost da Đukanović bude prihvaćen bez obzira na političku pripadnost.

Nikšić: Ime budućeg predsjednika SO biće poznato u ponedjeljak

Sastanak čelnika nikšićkih opozicionih partija, koji je danas održan u 12 časova, biće nastavljen i sjutra nakon čega će biti objavljeno ime budućeg predsjednika Skupštine opštine Nikšić.

Tako stoji u zajedničkom saopštenju DF, Pozitivne i SNP-a.

Za mjesto predsjednika SO u opticaju su Veselinka Peković iz SNP-a, koju pored njene partije podržava i Pozitivna i predstavnici DF Vera Bulatović i Ognjen Jovović.

Pozitivna i SNP smatraju da gradonačelnik i prvi čovjek gradskog parlamenta ne mogu biti iz iste partije, dok se DF poziva na izbornu volju glasača.

Na lokalnim izborima u Nikšiću DF je osvojio 12 odborničkih mjesta, Pozitivna pet a SNP četiri, dok je dojučerašnjoj vladajućoj koaliciji DPS.SDP-LP pripalo 20 odborničkih mjesta.

Sjutra je inače posljednji dan da se opozicionari Nikšića dogovore o predsjedniku SO jer je nastavak konstitutivne sjednice zakazan za utorak u 10 časova.

O izboru za predsjednika Opštine Nikšić najvjerovatnije će razgovarati centrale partija pošto Nova ne želi da odustane od predloga da Milutin Đukanović bude prvi čovjek grada pod Trebjesom, sa čime nijesu saglasni predstavnici Pozitivne.

Galerija

Bonus video: