Ako EU odluči, Đukanović će završiti kao Sanader

Bivši visoki policijski funkcioner kaže da će šefu DPS biti sve teže kako Crna Gora bude bliža Uniji
95 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Ivo Sanader, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Ivo Sanader, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.11.2012. 16:38h

Policijski analitičar, bivši visoki policijski funkcioner Marko Nicović ocijenio je da evropski zvaničnici za sada neće glasno negodovati zbog činjenice da se na čelo crnogorske Vlade vraća Milo Đukanović, jer je on "politički faktor koji će doprinijeti integraciji Crne Gore u Evropu, dok sa druge strane neće biti toliko poremećene političke i bezbjedoosne prilike".

Nicović je "Vijestima" kazao da će EU u posljednjoj fazi pregovora ili nakon ulaska Crne Gore u Uniju, primjenjivati druga pravila igre.

"Evropa će tada vjerovatno tragati za opcijama koje su jedna vrsta kontrateže aktuelnoj vladajućoj eliti, što se do sada pokazalo kao praksa", rekao je Nicović.

Upoređujući Đukanovića sa bivšim premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom, koji je nedavno osuđen na nepravosnažnu zatvorsku kaznu od 10 godina zbog zloupotrebe službenog položaja, Nicović je kazao da su svi političari sa područja bivše SFRJ ranjivi, jer zavise od spoljnih faktora.

"Kad spoljni faktori odluče da Đukanović bude odstrijeljen, kao što se to desilo u slučaju Sanadera, to se uvijek završava tako. Zato Evropa neće praviti destabilizaciju dok se ne završi proces integracija u EU i NATO. Nakon toga se morate pridržavati pravila jer ćete u protivnom biti sanckionisani. Postoje načini da se sve poruke međunarodnih zvaničnika uklope u pravila igre", objasnio je Nicović.

Prema njegovim riječima, Đukanović je "pravi politički survajver".

"Prvo je koristio srpski nacionalizam da se domogne vlasti, a onda pad Slobodana Miloševića, samostalnost Crne Gore i evropske integracije da bi se na vlasti i održao. Spretno je iskoristio svaku od tih prilika", dodao je Nicović.

On smatra da Crna Gora ima i imaće ekonomskih problema, prvenstveno kad se radi o nezaposlenosti.

"Bezbjednosne prilike takođe nijesu zadovoljavajuće zbog porozne granice sa Kosovom, problemom sa radikalnim islamom i vehabizmom. Takve bezbjednosne prilike su vrlo osjetljive i mogu destabilizovati stanje u Crnoj Gori", zaključio je on.

Bonus video: