Jovović: Nemamo boljeg partnera od Pozitivne i SNP-a

Upitan kako komentariše zahtjev da gradonačelnik Nikšića bude iz Nove, Jovović je kazao da je Mandićeva partija bitan konstituent DF-a, ali ne i jedini
81 pregleda 14 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ognjen Jovović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.11.2012. 14:02h

Predstavnik Građanskog kluba Demokratskog fronta (DF) i odbornik u lokalnom parlamentu Ognjen Jovović poručio je da opozicioni savez Miodraga Lekića nema boljeg partnera od Pozitivne Crne Gore i Socijalističke narodne partije (SNP), niti oni od DF-a i da moraju sve učiniti kako ne bi došlo do novih izbora u Nikšiću.

Jovović se pridružio saopštenju kojim je nikšićki Pokret za promjene (PzP) predvođen Veljkom Vasiljevićem upozorio da “svi politički subjekti i njihovi lideri snose političku i ličnu odgovornost pred građanima Nikšića" i da će politički akteri koji ne potpišu "većinski prihvatljiv" predlog sporazuma postati "saučesnici DPS-a i SDP-a" koji su uništili taj grad.

“To saopštenje je bilo apel i upozorenje da i mi na lokalnom nivou želimo da se za nešto pitamo. Naši prijateljski odnosi sa funkcionerima Pozitivne i SNP-a iz Nikšića mogu samo biti velik doprinos za prevazilaženje trenutne situacije”, pojasnio je Jovović.

Odbornik DF-a je juče kazao da opozicione partije u gradu pod Trebjesom moraju biti upućene jedna na drugu, ali i da su kompromis i nuđenje najkonstruktivnijih rješenja jedina mjera uspjeha: “I mi u DF-u imao različite stavove po mnogim pitanjima i problemima, ali ono što nas spaja jeste intencija za bolje sjutra svih, a to može samo pružiti demokratska Crna Gora.”

“Nadam se da isti stav ima i Građanski klub DF-a. Takođe, hrabri me to što je Pozitivna odustala od nestranačke ličnosti i dala prostor da to bude neko iz DF-a, što zavređuje svaku pohvalu”

Iako su čelnici Pozitivne posljednjih dana razmijenili teške optužbe sa dijelom predstavnika Nove, njenim liderom Andrijom Mandićem i predsjednikom PzP-a Nebojšom Medojevićem, Jovović nije želio da govori o tome ko je kriv za ovakav tok pregovora.

“O eventualnim krivcima za ovakvu situaciju ne bih govorio. Svako potenciranje ovakvih pitanja još bi nas više udaljilo. Ipak, treba sintetizovati sve suprotne ideologije zbog opšteg interesa”, kazao je on.

Upitan kako komentariše zahtjev dijela DF-a da gradonačelnik Nikšića bude iz Nove, Jovović je kazao da je Mandićeva partija bitan konstituent DF-a, ali ne i jedini.

“O ovoj mogućnosti smo razmatrali, budući da je i nosilac liste DF-a bio iz redova Nove. Okolnosti su se u međuvremenu malko izmijenile. Pozitivna je zauzela čvrst stav da neće podržati čovjeka iz Nove. Ostaje da se ponude druga rješenja, ukoliko je to moguće, kako bi se svi zadovoljili. Naravno, lično sam za to, da svi budemo zadovoljni i izađemo kao pobjednici.”

Iako mu je ponuda Pozitivne da prvi čovjek opštine koja grca u dugovima bude nestranačka ličnost neprihvatljiva, Jovović je kazao da će “podržati svaki predlog koji čelnici tri struje dogovore”.

“Nadam se da isti stav ima i Građanski klub DF-a. Takođe, hrabri me to što je Pozitivna odustala od nestranačke ličnosti i dala prostor da to bude neko iz DF-a, što zavređuje svaku pohvalu”, kazao je Jovović uz napomenu da će čelnici DF-a uz saglasnost predstavnika na lokalnom nivou detaljno razmotriti uslove.

Umjesto raslojavanja, širiti Građanski klub

Jovović je najavio da bi Građanski klub DF-a, čiji je on član, trebalo da se institucionalizuje u narednom periodu i da formira svoju mrežu u svim gradovima Crne Gore. On je naglasio da zadatak Građanskog kluba nije raslojavanje DF-a, već njegovo širenje.

“Za nas je prioritet DF, pa onda svi subjekti koji čine DF. Na toj osnovi, i u Nikšiću će Građanski klub imati jasan zadatak, a to je sabiranje svih, istinskih, opzicionara kako bi promijenili surovu zbilju u kojoj živimo”, kazao je Jovović uz napomenu da mu posebno prija što tom organu DF-a pripada i njegov lider Lekić, kao profesori Milan Popović i poslanica Jelisava Kalezić, ali i velik broj intelektualaca i mladih ljudi.

Bonus video: