Milatović tokom himne ostao na nogama jer je u sebi pjevao „Bože pravde”

Jedini odbornik Nove srpske demokratije koji je u nikšićkom parlamentu stajao tokom intoniranja himne promijenio priču
366 pregleda 131 komentar(a)
Janko Milatović, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Janko Milatović, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.11.2012. 15:48h

Presjednik opštinskog odbora Nove srpske demokratije u Nikšiću Janko Milatović kazao je da je bio “na velikim mukama” prilikom intoniranja državne himne na nedavno održanoj konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta.

Milatović je jedini od 12 odbornika DF koji je, u skladu sa dogovorom tog političkog subjeka sa Pozitivnom, ostao u sali da odsluša sve četiri strofe himne.

“Bio sam na velikim mukama”, kazao je za beogradske “Večernje novosti” Milatović i, kako prenosi elektronsko izdanje tog lista, dodao: “izdržao sam na nogama jer sam u sebi pjevao himnu 'Bože pravde'”.

Prvo bio kriv DPS i SDP

Iako je poštovanje državnih simbola bio jedan od polaznih principa za formiranje buduće vlasti, koje su usaglasili Pozitivna, DF i Socijalistička narodna partija (SNP), ostali odbornici DF nijesu bili u sali čime su, kako je saopšteno iz Pozitivne, prekršili dogovor.

Iz DF su na to reagovali navodima da je prvo trebalo postići dogovor o kadrovskim rješenjima. Odsustvo svojih kolega je tada pojasnio Milatović koji je za to što su sve četiri strofe himne osvirane i pjevane krivicu indirektno prebacio na DPS i SDP.

On je tada kazao da “ne zna čija je ideja, ali je duboko pogrešna i potcjenjivačka prema sugrađanima.”

“Odluku da sjednici samo ja prisustvujem u ime DF shvatite kao naš najozbiljniji protest protiv manipulisanja i jasnu poruku nekadašnjoj vlasti da Frontu, za koji je glasalo 30 odsto građana, nećete držati čas iz ljubavi prema Crnoj Gori i njenim obilježjima, kakva su god“, kazao je tada Milatović.

Strofe, strofe

Nedavno održanoj svečanoj sjednici Skupštine opštine Tivat prisustvovao je jedan od tri odbornika Nove Rato Brajković koji je stajao prilikom intoniranja himne. U Tivtu su intonirane prve dvije strofe koje za Novu nijesu problematične.

Za razliku od proslave u Tivtu, odbornici Nove su bojkotovali sjednicu u Pljevljima jer ne priznaju 20. novembar kao Dan opštine, već traže da to bude 27. oktobar, datum na koji su Pljevlja u proteklom stoljeću dva puta oslobođena, 1912. od Turske, a 1918. od austrougarske okupacije.

Od odbornika Nove sjednici je jedino prisustvovao predsjednik Skupštine Božidar Bajić, funkcioner te partije i potpredsjednik Opštine Bogoljub Irić, kao i sekretar Skupštine Slavko Drašković, koji je na tu dužnost imenovan ispred Nove. Sva trojica su ustala prilikom intoniranja crnogorske himne, od koje su izvođene prve dvije strofe.

Bonus video: