Opozicija na čelu tri skupštinska odbora

Na sjednici Administrativnog odbora, kojim predsjedava poslanik DPS-a Radivoje Nikčević, utvrđeno je da će u ovom sazivu biti 14 stalnih odbora
52 pregleda 7 komentar(a)
Emilo Labudović, Foto: Savo Prelević
Emilo Labudović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2012. 14:54h

Predstavnici opozicije biće na čelu tri skupštinska odbora, odlučeno je danas na sjednici Admnistrativnog odbora, za čijeg je zamjenika predsjednika jednoglasno izabran poslanik Demokratskog fronta (DF) Emilo Labudović. Članovi odbora podržali su predlog da na čelu odbora za evropske integracije, tijela za ekonomiju, finansije i budžet, kao i na čelu antikorupcijskog odbora budu predstavnici opozicije. Predsjednik Administrativnog odbora Radivoje Nikčević rekao je da je načelno dogovoreno i da mjesto predsjednika Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije pripadne opoziciji. Na sjednici je odlučeno i da se predsjednicima poslaničkih klubova predoče predlozi opozicionih poslanika da opoziciji pripadne mjesto presjednika još dva odbora, kako bi se to pitanje kandidovalo na Kolegijumu predsjednika parlamenta. Odlučeno je i da radna tijela budu sastavljena sedam dana nakon formiranja nove vlade.

Opozicija nije zadovoljnaMilutin Đukanović iz DF smatra da predsjednička mjesta u odborima treba da budu proporcionalna snagama u parlamentu, dodajući da su četiri predsjednička mjesta od 15 odbora, uključujući i Komisiju za praćenje procesa privatizacije malo, jer je to jedva više od 25 odsto, a opozicija je u parlamentu jača. Branka Bošnjak iz DF je kazala da se stiče utisak da će se odbori dijeliti na manje bitne i više bitne, dodajući da bi bilo prirodno da Odbor za odbranu i bezbjednost pripadne opoziciji. Ona je rekla da u opoziciji insistiraju na predsjedničkim mjestima u još dva odbora. Labudović smatra da bi sve ispod šest predsjedničkih mjesta značilo degradaciju opozicije u ukupnom sastavu Skupštine. Obrad Stanišić iz Demokratske partije socijalista smatra da su mjesta na čelu tri odbora i jedne komisije iskorak u odnosu na prethodni saziv, kad je opozicija rukovodila jednim odborom i jednom komisijom.

Njehov partijski kolega Milorad Vuletić ocijenio je da bi trebalo zatražiti mišljenje Kolegijuma o zahtjevima predstavnika opozicije, pa da se odluka o tom pitanju odgodi za narednu sjednicu Administrativnog odbora.Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije smatra da treba konsultovati kolegijum prije nego što se donese odluka. On je dodao i da se ne sjeća primjera da je bilo ko iz opozicije, na bilo koji način, kao predsjednik odbora, opstruirao rad tog tijela. "Bilo bi poželjno u demokratskim stremljenjima Crne Gore da se podrži predlog kolega iz DF za šest predsjednika odbora koji pripadaju opoziciji", naveo je Milić. Labudović smatra da bi opoziciji, uz tri odbora i komisiju, trebalo da pripadnu i predsjednička mjesta odbora za rodnu ravnopravnost, kao i turizam, i takav iskorak bi, smatra on, bilo najmanje što vlast može da učini da bi pokazali da su sazreli i postali demokratski. Članovi Odbora su saglasni sa rješenjima o prestanku prava na zaradu, zbog prestanka funkcije poslanika u Skupštini, kao i sa zahtjevima 44 poslanika za ostvarivanjem prava da primaju platu godinu nakon prestanka funkcije, do povratka na staro radno mjesto ili novog zapsolenja.

Pozitivna: Primanja poslanika i ministara previsokaOdbor je podržao zahtjeve poslanika da profesionalno obavljaju funkciju poslanika, dok je Srđan Perić iz Pozitivne Crne Gore glasao protiv, a Azra Jasavić iz te partije bila je uzdržana. Perić je rekao da će glasati protiv te odluke, jer u toj partiji smatraju da su primanja poslanika i ministara visoka za crnogorske prilike. On je najavio da će inicirati promjenu zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera i tražiti umanjenje za deset odsto. Perić, kako je rekao, ne spori pravo na zaradu i platu i u tom smislu ne odustaju od plate i zarade, pojašnjavajući da je glas protiv simboličan način da iskažu stav o tom pitanju. Nikčević je rekao da ne može da shvati situaciju u kojoj on glasa za njegov predlog, a Perić, koji je podnio zahtjev, neće. "Ovo je prvi put u istoriji da neko traži pravo, a neće da glasa za njega, ali eveo, većina je ipak u Adminstrativnom odboru konstatovala da imate to pravo", kazao je on. Članovi Administrativnog odbora su glasali da devet odbora ima 13 članova, među kojima su ustavni odbor, zakonodavni, odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, odbor za bezbjednost i odbranu, odbor za međunarodne odnose i iseljenike, odbor za evropske integracije, odbor za ekonomiju, finansije i budžet, antikorupcijski i administrativni odbor. Po 11 članova imaće odbor za ljudska prava i slobodu, odbor za rodnu ravnopravnost, odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Bonus video: