CDT: Kontrola finansiranja kampanja da bude ista za sve izbore

Kovačević smatra da imamo više institucija koje imaju nadležnosti u finansiranju političkih partija, i koje se odriču nadležnosti ili ih prebacuju na druge
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 11:53h

Drugačiji sistem kontrole finansiranja kampanje za predsjedničke u odnosu na druge izbore doprinosi konfuziji, i tu oblast bi trebalo regulisati Zakonom o finansiranju političkih partija, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Sekeretar Državne izborne komisije Milisav Ćorić rekao je ranije da ne zna ko će biti nadležan za kontrolu finansiranja partija tokom predsjedničkih izbora.

„Smatramo da bi najbolje bilo promijeniti zakon, tako da i ova problematika bude regulisana Zakonom o finansiranju političkih partija“, rekla je agenciji MINA predsjednik CDT-a Milica Kovačević.

Ona je navela da Zakon o finansiranju kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, gradonačelnika i predsjednika opštine sadrži ona rješenja koja je imao prethodni Zakon o finansiranju političkih partija, koja su se pokazala kao loša i koja su zbog toga promijenjena.

„Nema razloga da kontrola nad finansiranjem izbornih kampanja bude regulisana drugačije za različite izbore, jer se radi o suštinski istoj stvari“, kazala je ona.

Kovačević smatra da imamo više institucija koje imaju nadležnosti u finansiranju političkih partija, i koje se odriču nadležnosti ili ih prebacuju na druge. „Drugačije uređen sistem finansiranja kampanje za predsjedničke izbore samo doprinosi konfuziji, i udaljava nas od uvođenja reda u oblast finansiranja kampanja.“

Ona je podsjetila da je finansiranje kampanje za predsjedničke izbore regulisano Zakonom o finansiranju kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, gradonačelnika i predsjednika opštine koji je Skupština Crne Gore usvojila 2009. godine.

Kovačević smatra da je rano komentarisati učinak Državne revizorske institucije (DRI) tokom parlamentarnih izbora, jer još nijesu vidjeli izvještaje o reviziji

Po tom zakonu, navela je Kovačević, za kontrolu finansiranja partija su zaduženi Državna izborna komisija (DIK) i Ministarstvo finansija. Kandidati su obavezni da podnose izvještaje Državnoj izbornoj komisiji koja objavljuje te izvještaje, a Ministarstvo finansija je nadležno za nadzor nad sprovođenjem zakona.

„Zadatak revizije je prepušten komercijalnim revizorima, što je loše rješenje koje je postojalo i u ranijem Zakonu o finansiranju političkih partija, ali je promijenjeno“, rekla je ona.

Kovačević je kazala da se na finansiranje kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, primjenjuje i Zakon o finansiranju političkih partija, za sve što nije drugačije uređeno Zakonom o finansiranju kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, gradonačelnika i predsjednika opštine, pa ako je nešto ostalo neregulisano treba rješenje potražiti u Zakonu o finansiranju političkih partija.

„Konačno, uloga DIK u nadzoru nad finansiranjem kampanje je nesporna“, kazala je ona.

Kovačević smatra da je rano komentarisati učinak Državne revizorske institucije (DRI) tokom parlamentarnih izbora, jer još nijesu vidjeli izvještaje o reviziji, navodeći da DRI u nadzoru nad finansiranjem kampanje ima najvažniju ulogu, a to je vršenje revizije.

„Revizija je veoma bitna za kontrolu, ali nije dovoljna – pa je za uspješan nadzor nad finansiranjem partija neophodna aktivna uloga prije svega DIK, ali i DRI, kroz propisivanje uputstava i pravilnika, edukaciju, monitoring, ali i podnošenje prekršajnih prijava u slučajevima nepoštovanja zakona“, navela je Kovačević.

Bonus video: