Lekić: Pokazaćemo da poštujemo himnu

"Naša ponuda je da još jače gradimo opoziciono povjerenje nakon formiranja zajedničke vlasti u Nikšiću"
67 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 10:19h

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić ocijenio je da sa Pozitivnom Crnom Gorom treba postići koalicioni sporazum koji bi uključivao i kadrovska pitanja jer građane Nikšića interesuje ko će ih voditi u narednom periodu, te da će nakon preuzimanja vlasti predstavnici Fronta biti u prilici da pokažu da poštuju Zakon o državnim sibolima.

Navodeći da su predstavnici DF tokom pregovora pokazali ogromno strpljenje, Lekić je ponovio da je konkretan predlog DF sljedeći:

“Potrebno je konstituisanje zajedničke koalicije koja će omogućiti formiranje političke većine u Skupštini Nikšića, što podrazumijeva i poštovanje političke snage svakog konstituenta i na toj osnovi izbor ključnih funkcija u opštini.

Da ne bi bilo nedoumica u redoslijedu, po nama logičnih poteza, danas smo uputili našim partnerima aneks Političkog sporazuma kojim sve to definiše.

Razumije se, sve ranije dogovorene odredbe Političkog sporazuma ostaju na snazi”, rekao je Lekić u intervjuu za “Vijesti”.

Da li to znači da funkcije predsjednika SO i predsjednika opštine treba da dobiju predstavnici DF i da će predstavnici, odnosno odbornici DF ustati prilikom prvog sljedećeg intoniranja himne?

Mislim da ta dva detalja nisu u pogodbenom odnosu.

Treba postići koalicioni sporazum čiji je sastavni dio i kadrovsko pitanje. Građane Nikšića s pravom interesuje ko će ih voditi u narednom periodu.

U tom dijelu prije svega treba operacionalizovati princip uvažavanja snaga nakon izbora, odnosno ispoljenu volju građana.

Podrazumjeva se da će nakon početka funkcionisanja koalicionog sporazuma i faktičkog preuzimanja vlasti, DF biti u uslovima da pokaže poštovanje Zakona o državnim simbolima...

Da li je tačno da je na posljednjem sastanku sa predstavnicima Pozitivne pretprošlog petka, kojem ste i Vi prisustvovali, dogovoreno da većina odbornika Nove, a samim tim i velika većina odbornika DF, ustane prilikom intoniranja himne na konstitutivnoj sjednici SO Nikšić? Što se desilo u međuvremenu?

Mi smo očekivali, kao što vjerujem i građani Nikšića, da se pristupi ozbiljnoj pripremi za konstituisanje političke većine u opštini, za zajednički program, izbor ličnosti koji će imati najodgovornije uloge u gradu. Dakle, za pravi početak nove vlasti, što je sve moguće zasluživalo i intoniranje himne, kao i adekvatan odnos odbornika prema njoj.

To je sve izostalo, pa je ispalo da uz formalno ovjeravanje mandata, himna ostane glavna tačka sjednice Skupštine, nakon čega se proglašava pauza nepoznatog vremenskog trajanja.

Ne čini nam se da je to bio pravi početak, niti da intoniranje himne treba da bude cilj po sebi. Još manje da je to prilika, makar ona imala i farsične dimenzije, da neko nekome daje ocjene u nekom svjedočanstvu.

Mi ćemo kao politička grupacija koja je dobila 30 odsto glasova građana Nikšića nastaviti da tražimo racionalna i demokratska rješenja, kako bi se što prije i što spremnije zajedno uhvatili u koštac sa ogromnim problemima u tom gradu, dakle sa tim zbilja teškim nasljeđem prethodne vlasti. Vjerujem u osjećaj odgovornosti naših partnera iz Pozitivne, vjerujem da ćemo doći do rješenja.

Naša je ponuda da još jače gradimo opoziciono povjerenje nakon formiranje zajedničke vlasti u Nikšiću.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: