DRI: LP, SNS i Albanska omladinska alijansa krše zakon

Član Senata DRI kaže da će ta institucija pokrenuti prekršajne postupke protiv partija koje krše zakon. Kazne za ove prekršaje su od 10 do 20 hiljada eura
53 pregleda 1 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2012. 19:12h

Samo Albanska omladinska alijansa nije u zakonski predviđenom roku dostavila Državnoj revizorskoj instituciji izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i potrošenih sredstava za izbornu kampanju, prenosi TV Atlas.

Na lokalnim izborima u Kotoru i Nikšiću tu obavezu nijesu ispunili Srpski nacionalini savez i Liberalna partija. Juče je bio posljednji dan za podnošenja izvještaja DRI.

Član Senata Državne revizorske institucije Branislav Radulović, kaže za Atlas televiziju da će ta institucija pokrenuti prekršajne postupke protiv partija koje krše zakon. Kazne za ove prekršaje su od 10 do 20 hiljada eura.

"Kad je u pitanju Nikšić SNS nije ispunio tu obavezu, a kada je u pitanju Kotor SNS i Liberalna partija nijesu to učinile“, kazao je Radulović.

Pored kazni, liste koje nijesu dostavile izvještaje, ne mogu da računaju na novac koji je iz budžeta namijenjen za predizbornu kampanju, a koji se dijeli na osnovu osvojenih mandata. Pokretanje prekršajnog postupka u nadležnosti je državnih revizora.

"To je isključiva nadležnost DRI i mi ćemo to uraditi“, saopštio je Radulović.

Radulović kaže da će DRI izvještaje o kontoli utrošenog novca u toku predizborne kampanje, objaviti u prvom kvratalu naredne godine.

Za kampanju iz državnog budžeta izdvojeno je 1.400.000 eura. Prvo je svih 13 lista dobilo po skoro 23.000 eura, a ostatak novca je podijeljen na osnovu broja osvojenih mandata.

Bonus video: